Головна » 2015 » September » 5 » Виставка на честь Героїв діє у Ковельському музеї
15:36
Виставка на честь Героїв діє у Ковельському музеї
Виставка на честь Героїв діє у Ковельському музеї

   У День Незалежності України, 24 серпня, в Ковельському історичному музеї відбулось відкриття виставки «Героям Слава!». Побачити нові експонати та висловити свої думки прийшли представники міської влади, політичних партій та громадських організацій, духовенство, учасники АТО та їх рідні.

   Щоб зберегти пам'ять про події останніх років для нащадків, розповісти наступним поколінням про подвиги героїв, усіх, хто віддав своє життя за Україну, хто відстоює сьогодні цілісність і незалежність нашої держави, працівники музею впродовж кількох місяців працювали над створенням тематичної виставки. Експонати надали учасники Майдану Гідності, бійці, які брали чи беруть участь в АТО, рідні загиблих військовослужбовців.

   Виставка організована з ініціативи Ковельського історичного музею, за фінансової підтримки Благодійного фонду Івана Омелянюка «Майбутня Волинь - Україна», за сприяння заступника міського голови Ігоря Прокопіва, вчителя образотворчого мистецтва ЗОШ №1, члена правління Ковельського відділення Благодійного фонду «Майбутнє Волині» Наталії Прокопів, голови міської організації ВО «Батьківщина» Віри Федосюк та командира пошукового загону «Відродження» підполковника Вадима Дорофєєнка.

   Події, що переживає Україна починаючи від зими 2013 року, стали початком кардинально нового етапу в історії нашої країни. Мирний протест громадян на майдані у Києві перетворився на революційний рух, який призвів до корінних змін у свідомості українців та політичних змін у державі. Майдан став однією з найгероїчніших і водночас найтрагічніших сторінок сучасної української історії. Імена героїв Небесної Сотні назавжди залишаться в пам’яті українців.

   Перший розділ експозиції присвячений пам’яті учасників Революції Гідності і Небесної Сотні. У ньому висвітлені події зими 2013 – 2014 років в Україні, коли тисячі українців, зокрема і ковельчан, виявили свій протест проти зміни курсу країни на євроінтеграцію. Переважно це світлини та агітаційні матеріали про перебування на Майдані.

   Під час відкриття виставки першій надали слово майбутній першокласниці, шестирічній Софії Шевчук. Вона прочитала вірш Анастасії Дмитрук «Небо падає», присвячений подіям на Майдані та його героям.

   Аби відтворити хронологію подій Майдану Гідності, головний зберігач фондів історичного музею Мирослава Мороз, яка була ведучою на відкритті виставки, запросила до слова безпосередніх учасників тих подій. Зокрема Галину Лічман, яка впродовж усієї зими перебувала на Майдані в епіцентрі боротьби. Поділився своїми спогадами і секретар міської ради Михайло Гетьман, який був координатором Майдану від Волині.

   Ковельчани активно долучилися до подій в державі, створивши у Ковелі штаб національного спротиву, у місті проходили численні загальноміські віче, мітинги, автомайдан. Координатором штабу була Віра Федосюк. Вона розповіла присутнім, як розвивались події революції у місті Ковелі.

   Переживши страшні розстріли на Майдані в лютому минулого року та анексію Криму, Україна була втягнута у неоголошену війну. Сепаратистські ідеї, підкріплені проросійськими силами та безпосередньо Росією, призвели до кровопролиття на сході нашої країни. Ковельська громада втратила дванадцятьох бійців, які загинули в зоні АТО. В експозиції представлені їх портрети.

   Присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання. А благочинний Ковеля УПЦ КП, настоятель собору Дмитра Солунського Анатолій Александрук запросив усіх до молитви.

   Про війну з перших вуст розповів присутнім командир пошукового загону «Відродження», учасник АТО, десантник Збройних Сил України підполковник Вадим Дорофєєнко. Варто зауважити, що завдяки йому Ковельський історичний музей має чимало експонатів, які він привіз із зони бойових дій.

   У музейній залі експонуються військові речі, що використовувались на Донбасі, у зоні проведення АТО. Це – бойові прапори Національної гвардії України, нарукавні нашивки української армії – шеврони, документи, листівки із закликами припинення вогню, дитячі малюнки та листи. Також є атрибутика, вилучена у терористів, чимало фрагментів сучасної зброї, ручних бронетанкових гранатометів, касета снаряду реактивної системи залпового вогню «Смерч», автомат Калашникова, саморобний міномет, військове спорядження (шоломи, бронежилети, деталі до міномета).

   Поділився своїми спогадами про участь у Майдані Гідності, допомогу, яку постійно надавали його учасникам, міський голова Олег Кіндер. Зупинився він і на подіях сьогодення. Акцентував увагу на тому, що міською владою приділяється велика увага учасникам АТО, сім’ям загиблих, надається матеріальна, психологічна та медична допомога, соціальні пільги, виділяються земельні ділянки. У Ковелі діє Координаційний центр підтримки демобілізованих військовослужбовців та членів їх сімей, виділяються кошти з міського бюджету на придбання військового спорядження для ковельських бійців, які перебувають в зоні АТО. Подякував Олег Кіндер волонтерам та благодійникам, завдяки яким також надається досить значна підтримка військовослужбовцям. Усіх присутніх міський голова привітав з Днем незалежності України, подякував музейним працівникам та усім, хто долучився до створення досить змістовної виставки, яка є даниною шани усім, хто живий і тим, чия кров пролита за Україну, її волю, честь і славу. Він зазначив, що вона сприятиме посиленню духу патріотизму серед молоді, виховуватиме у нового покоління ковельчан почуття гордості за рідну землю.

Герої не вмирають. Просто йдуть
Із поля бою – в небо. В лицарі – зі смерті.
Пливуть човни. Пливуть човни. Пливуть…
Героям слава – вписано у серці.

Джерело: Ковельська міська рада

Категорія: Ковельський історичний музей | Переглядів: 1054 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]