Головна » 2019 » April » 18 » Вирішується доля Торчинського народного історичного музею
15:53
Вирішується доля Торчинського народного історичного музею
Вирішується доля Торчинського народного історичного музею

Сьогодні на засіданні постійної комісії з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму розглядалося звернення обласної державної адміністрації та Луцької районної державної адміністрації щодо можливості прийняття у спільну власність територіальних громад сіл, селищ та міст області Торчинського народного історичного музею імені Г.О.Гуртового.

В документі вказано, що Луцькому районному бюджету утримувати музей немає можливості.

Заступник начальника управління культури, з питань релігій та національностей ОДА Валерій Дмитрук застерігав, що музей не варто залишати напризволяще, бо це буде неповагою до його засновника Григорія Гуртового, який, до слова, є Почесним громадянином Волині.

Бачення посадовця - культурний заклад мала би забрати на свій баланс та утримання Торчинська ОТГ, однак, там також переконують, що для надбання свого великого земляка коштів не мають.

При цьому, заступник голови Торчинської ОТГ повідомив, що бюджет громади - 30 млн грн, з них 6 млн грн - власні доходи. На утримання музею потрібно 256 тис. грн, з них 125 тис. грн - на заробітну плату працівникам.

"Музей козацтва, створений Григорієм Гуртовим, мав би бути визітівкою вашої ОТГ, - звернувся до посадовця депутат Олександр Курилюк.- Треба втримати цей музей, бо там цікава експозиція. Ми не допустимо його знищення. Проблема в тому, що ніхто з виконавчої гілки влади ні в області, ні в районі грунтовно не вивчав цієї теми. Сьогодні ставити питання: бути чи не бути музею - соромно для РДА. Адже можна було провести консультаації з іншими громадами. Якщо Торчину не під силу фінансувати, то можна було би залучити кошти з інших ОТГ. Щодо Волинської ОДА, то вона зовсім забула про музеї в нашій області - жодної уваги". В підтримку такій емоційній заяві висловилися і депутати Вячеслав Рубльов та Юрій Поліщук.

Олександр Курилюк вніс пропозицію зібрати розширену нараду щодо долі Торчинського музею за участю депутатів різних рівнів. Голова постійної комісії Любов Ліпич запропонувала, щоб питання до власності цього культурного закладу розглянула майнова комісія обласної ради.

Інша пропозиція у Петра Савчука. Він вважає, що обласна рада поинна фінансувати музей з обласного бюджету.

Після обміну думками, депутати підтримали пропозиції Олександра Курилюка та Любові Ліпич.

Джерело: Волинська обласна рада

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 552 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]