Головна » 2014 » August » 6 » Відкрий для себе Волинь туристичну та її музеї.
13:31
Відкрий для себе Волинь туристичну та її музеї.
Відкрий для себе Волинь туристичну та її музеї.

   З кожним роком число бажаючих відпочити в екологічно чистій місцевості, в умовах, максимально наближених до первозданної природи, збільшується. Тобто, зелений туризм має всі шанси створити гідну конкуренцію комфортабельним туристичним комплексам та готелям.

   Експерти стверджують, що Волинь має всі передумови для зайняття цього сегменту туристичного ринку, оскільки тут є величезний ресурс для залучення не лише місцевих туристів, а й іноземців. На Волині розташовані села з багатою історико-архітектурною спадщиною, автентичною культурою, самобутнім побутом, мальовничою природою, які можуть приймати велику кількість туристів. Справжня етнокультура села – те, чого давно вже не побачиш, приваблює туристів – урбанізованих мешканців великих та малих міст. За умов дбалого підходу та належної реклами, ця етнокультура може презентувати Україну в усьому світі, асоціюватися з країною загалом та привертати іноземних туристів.

   Днями за сприяння Луцького районного центру зайнятості та Рокинівської селищної ради в Музеї історії сільського господарства Волині-скансені відбувся «круглий стіл» на тему «Відкрий для себе Волинь туристичну».

   У заході взяли участь зацікавлені сторони – представники Луцької районної державної адміністрації та обласної служби зайнятості, депутат районної ради Марія Шотік, директор Молодіжного центру праці Петро Лавринюк, керівник громадської організації «Волинські перспективи» Ніна Пахомюк, керівник музею «Села та бджільництва Волинської області» Іван Душак, отаман козацької республіки с. Садів Віктор Ящук, сільські та селищні голови, підприємці району у сфері туризму, майстри народних ремесел, представники ЗМІ.

   Голова Рокинівської селищної ради Марія Піскар гостинно зустріла учасників заходу та розповіла історію створення селища, відкриття мистецької світлиці за сприяння Луцького районного центру зайнятості.

   У світлиці виставлені роботи відомих майстринь Оксани Пузняк, Галини Головченко, Валентини Карп'як: вишиті картини, рушники, серветки, сорочки та сорочки-витинанки, обереги, ляльки-мотанки, ляльки-травниці, а також вироби із соломки та бісеру. У світлиці також експонується старовинні технічні засоби, на яких колись пряли пряжу. Оксана Пузняк володіє 32 видами вишивки, її роботи не просто оригінальні – у кожну вкладена частинка душі. Майстрині навчають дітей вишиванню, плетінню з бісеру та соломкарству. Директор Луцького районного центру зайнятості Ірина Овадюк побажала майстриням поширювати досвід відродження українських традицій серед молоді, залучати сільських жителів до активної самозайнятості в організації зеленого туризму та розвитку культури на селі.

   Музей історії сільського господарства Волині-скансен – це дивовижна експозиція минулого, своєрідна подорож з найдавніших часів до наших днів. Саме цю цікаву «подорож» провела науковий співробітник музею Наталія Антонова. Експозиція, розміщена у 8 залах музею, розповідає про історію волинського села, розвиток сільського господарства Волині в різні періоди, про природу і екологію краю. Один з розділів експозиції представляє історію української державності. На території музею діє експозиція просто неба, в якій нині представлено пам’ятки древнього житлового, господарського і присадибного дерев’яного будівництва: вітряк, дводільна хата, хлів, клуня, баня, льох, курна хата, стодола тощо.

   У Музеї під відкритим небом відбулося обговорення питань щодо розвитку сільського туризму в Луцькому районі.

   Директор Луцького районного центру зайнятості Ірина Овадюк наголосила, що сільський туризм – пріоритетний напрям розвитку туризму на Волині, яка славиться мальовничими краєвидами, пам’ятками історії та археології, тому дуже важливим є розбудова сільських садиб, що допоможе залученню коштів до місцевих бюджетів, сприятиме зайнятості жителів сільської місцевості.

   Під час заходу учасники обговорили питання, пов’язані із діяльністю у сфері туризму, в тому числі діяльністю органів місцевого самоврядування та влади, громадських організацій та профільних об’єднань, співпрацю із туристичними підприємствами. З питань законодавчого регулювання, організаційного оформлення діяльності агросадиб, сучасних методів обслуговування туристів виступили керівник громадської організації «Волинські перспективи» Ніна Пахомюк та директор Молодіжного центру праці Петро Лавринюк.

   Отаман Садівської козацької республіки Віктор Ящук розповів про молодіжне козацьке об’єднання в селі Садів Луцького району, яке вже має певні надбання та успіхи у відродженні традицій козацтва. У місцевій школі створена козацька світлиця з різноманітними атрибутами козацької доби та історичними експонати. Бібліотека світлиці містить значну кількість краєзнавчої літератури.

   Іван Душак та Марія Шотік розповіли присутнім про створений музей «Села та бджільництва Волинської області» у селі Баїв та цілющі якості меду. Бджільництво належить до найдавніших занять українців. Упродовж багатьох століть у народній та традиційній медицині застосовують продукти бджільництва: мед, маточне молочко, прополіс, воскова міль, квітковий пилок.

   У світі набирає популярності так званий апітуризм медовий або бджолиний туризм. Апітуризм має на меті дегустацію, споживання, купівлю продуктів бджільництва безпосередньо на місці у виробника. З давніх-давен відомо про лікувальні властивості відпочинку на пасіці, сьогодні пасіки стають екскурсійним об’єктом для туристів. Бджільництво – це не тільки одна з галузей сільського господарства, але й привабливий напрям туризму, який необхідно розвивати.

   Директор Музею історії сільського господарства Олександр Середюк, власник агросадиби в селі Підгайці Назар Гусак, народні умільці Андрій Бондарук (майстер народних іграшок, писанкар) та Оксана Пузняк (вишивка та аплікація із соломи) розповіли про своє бачення розвитку зеленого туризму в Луцькому районі та Волині загалом. Усі в один голос висловили необхідність розроблення привабливих туристичних маршрутів, координації спільних зусиль, дій органів влади, місцевого самоврядування, представників бізнесу та зацікавлених осіб у розвитку та популяризації відпочинку в сільській місцевості.

   Підсумовуючи все вищесказане, слід зауважити, що піднесення розвитку зеленого туризму в Луцькому районі на більш якісний, масовий рівень – це питання найближчого часу, а всі передумови цьому є.

Джерело: Луцька райдержадміністрація

Категорія: Рокинівський музей історії c/г Волині-скансен | Переглядів: 1418 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]