Головна » 2016 » July » 31 » Відійшов у вічність видатний музейник Богдан Чайковський
19:38
Відійшов у вічність видатний музейник Богдан Чайковський
Відійшов у вічність видатний музейник Богдан Чайковський

Колектив Волинського краєзнавчого музею
глибоко сумує із передчасної смерті
Богдана Миколайовича
Чайковського
і висловлює щире співчуття родині покійного та колективу Львівського історичного музею

30 липня 2016 року на 74 році життя раптово відійшов у вічність багатолітній директор Львівського історичного музею, заслужений діяч культури України, член національного комітету Міжнародної Ради музеїв (ICOM), Голова Ради директорів музеїв Львівщини, заступник голови Асоціації музеїв та галерей західного регіону України Богдан Миколайович Чайковський.
Усе своє свідоме життя він присвятив музейній справі, зокрема розвитку і розбудові Львівського історичного музею, який очолив 36 років тому, у 1980-му. За час його керівництва в музеї було відкрито нові відділи музею, зокрема Музей «Палаццо Бандінеллі» (2005), Музей скла (2007) у відреставрованій пам’ятці архітектури XVI–XVII ст. – палаццо Бандінеллі, «Музей визвольної боротьби України» (вул. Лисенка, 23а), перша черга якого була урочиста відкрита 14 жовтня 2012 р., також було розроблено концепцію майбутнього Музею техніки, музей змінив і покращив свою роботу у різних напрямках. Богдан Миколайович не лише займався адміністративними питаннями, а й був великим педагогом для цілої плеяди українських музейних працівників. 
Для музейної спільноти України величезною несподіванкою стало рішення Богдана Миколайовича, озвучене у грудні 2015-го року, залишити посаду директора Львівського історичного музею, коли він подав заяву на дострокове звільнення з роботи за власним бажанням.
"В перший день мого призначення директором, 35 років тому, я ухвалив рішення. В ті роки більшість директорів провідних музеїв України були пенсіонери, колишні секретарі обкомів і міськкомів компартії, партизанського руху тощо. Значна частина з них не була музейними фахівцями. Вони просто доживали свого віку в музеях. І суспільство мусило з цим миритися. Мені було бридко це спостерігати. Саме тому тоді я дав собі слово, що якщо Бог дасть мені дожити до 70-ти та ще працювати на керівній посаді, то дякуватиму Господу Богу і сам добровільно піду з керівної роботи.... на моїй "флешці" записано не лише те, що зробив (нагрішив), але й те, що думав, обіцяв, і навіть те, чи Вам правду казав… І коли душа стане перед небесними воротами вибору, "флешку" розпечатають. За все доведеться відповідати...", - так пояснив своє рішення Богдан Миколайович для ЗМІ. 
І саме таким, порядним і шляхетним, невтомним і завжди доброзичливим, ми всі запам`ятаємо Богдана Миколайовича Чайковського назавжди.
Важко знайти слова розради для рідних і колег, коли раптово відходить у Вічність дорога всім людина, проте пам'ять завжди буде сильнішою за смерть. 
Спочивайте з миром, наш дорогий Колего... 
Вічна пам`ять!

_____________
Музейний простір

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 660 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]