Головна » 2020 » September » 29 » Відбулися «Перші читання з історії Володимира»
11:44
Відбулися «Перші читання з історії Володимира»
Відбулися «Перші читання з історії Володимира»

У Володимирі-Волинському, всередині пам'ятки національного значення Городище «Вали», 25 вересня відбулися «Перші читання з історії Володимира».

Проект полягає у популяризації сучасних наукових знань стосовно мало вивчених аспектів історії міста, яке протягом тривалого часу виконувало роль одного з історичних центрів Української держави, а на початку XIV ст. було фактичною столицею України, з постійним місцем перебування короля Русі та єдиного для всієї держави митрополита. Понад тисячолітня історія міста ховає в собі чимало загадок та не розв’язаних історичних проблем, вирішення яких наближують дослідження багатьох сучасних вчених.

Під час читань була презентована книга професора Національного університету «Львівська політехніка» Святослава Терського «Археологія міста Володимира». У монографії розглянуто культурно-історичні процеси у Західному Побужжі від давньої до ранньомодерної доби. На цій території в Х-ХІ ст. сформувалося місто Володимир – одне з найстаріших міст Східної Європи, засноване великим київським князем Володимиром.

У ході зустрічі, доктор архітектури, професор кафедри та реставрації Національного університету «Львівська політехніка» розповів про появу міста Володимира, а Володимир Александрович, доктор історичних наук завідувач відділу історії середніх віків Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, говорив про Володимирський літопис XIV ст.

Оксана Карліна, кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії та філософії Волинського національного університету імені Лесі Українки, розповіла про діяльність магістрату Володимира-Волинського у першій половині XІX ст. А Юрій Гудима, кандидат історичних наук, завідувач Музею історії Львівського національного університету імені Івана Франка дослідив тему: Між Володимиром і Галичем: нові матеріали до археологічної карти пограничних земель у Х–ХІІ ст.

Остап Лазурко, молодший науковий співробітник Рятівної археологічної служби Інституту археології НАН України, розповів про дослідження пам’яток середньої частини Західного Побужжя (Володимирська та Белзька землі) експедиціями Рятівної археологічної служби Інституту археології НАН України.

Джерело: Історико-культурний заповідник «Стародавній Володимир»

Категорія: Державний історико-культурний заповідник „Стародавній Володимир” | Переглядів: 380 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]