Головна » 2020 » April » 12 » «Вершник» Художнього музею. Хто він?
12:34
«Вершник» Художнього музею. Хто він?
«Вершник» Художнього музею. Хто він?

В експозиції Художнього музею є два твори польського митця Войцеха Коссака (1857–1942), знаного на той час художника-портретиста. Один із них – «Вершник», або «Портрет Тадеуша Даховського». Датування – 1909 р.

Хто ж був цей пан, зображений на коні в елегантному мисливському строї?

Знайомтесь – це останній господар маєтку Леськове (нині Черкаської області) – Тадеуш Даховський. Його рід отримує цю місцину у власність на початку ХІХ століття.

Тадеуш Даховський. Фотокопія. Колекція ВКМ

Тадеуш Даховський народився 20 травня 1868 року. Тривалий час жив у Європі. У Королівській політехніці Дрездена вивчав архітектуру та інженерно-будівельну справу. Свої знання він вправно застосував, повернувшись в Україну. Тадеуш перебудував палац у замок із червоної цегли та облаштував навколо нього парк в англійському стилі, об’єднавши їх у красивий архітектурний ансамбль.

Фото із родинного архіву Даховських. Колекція ВКМ

Він збережений і донині. Однак, чи можна впізнати сьогодні серед хащів дерев колишній розкішний палац та не менш пишний парк, який конкурував із відомою Софіївкою? Час невблаганний…Тільки у червні 2013 року садиба Даховських нарешті отримала статус історико-культурного заповідника Державного значення.

Власники Леськове мали свій цегельний завод та конюшні. Жокеї Даховських привозили з іподромів світу безліч нагород. До слова, їм не поступався і господар резиденції. Тадеуш і сам впевнено почувався у сідлі. Чудовий наїзник, він займав призові місця на кінних перегонах (Рим, Петербург, Берлін, Відень, Будапешт, Варшава, Львів, Люблін і т. д.). Тож не дивно, що відомий польський художник Коссак зобразив його верхи на коні.

Т.Даховський – учасник кінних перегонів під №5.
Фотокопія. Колекція ВКМ

Із появою цього портрета пов’язаний цікавий факт із біографії Даховського. Зі слів його невістки (Єви Даховської) портрет написаний з нагоди успішної участі її свекра на полюваннях у мисливських угіддях Радзивілів в Антонінах у 1906 році. Тоді він блискуче завершив важливу, як на той час подію, отримавши гарний трофей, подолавши при цьому відстань у 28 км.

Буремні 1917–1918 роки торкнулися і Леськове. Тадеуш Даховський змушений був залишити свою садибу в Україні. За період відсутності власника маєток було пограбовано. Серед зниклих предметів були і твори з портретної галереї. Даховський надто перейнявся долею дорогих його серцю речей, тому із листами-проханнями звертався до різних інстанцій – дирекції Королівського замку у Польщі, консульств у Харкові та Києві. Деякий час проживав в Одесі, а потім – з 1920 року – в Польщі. У 1923–1925 рр. був адміністратором маєтку Неборів Януша Радзивіла. До 1951 року працював у царині будівництва: проектував споруди різного призначення (житлові, господарські, спортивні, інженерні). Помер у Польщі в 1951-му.

Палац Даховських у Леськове сьогодні

(Для написання статті використані матеріали з листів Єви Даховської та інтернету. Фото – з родинного архіву Даховських (нині – це колекція ВКМ).

Джерело: Художній музей

Категорія: Художній музей | Переглядів: 289 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]