Головна » 2015 » September » 2 » В обласному музеї вшанували ветеранів останнього воєнного призову
15:39
В обласному музеї вшанували ветеранів останнього воєнного призову
В обласному музеї вшанували ветеранів останнього воєнного призову

   2 вересня в актовому залі Волинського краєзнавчого музею відбулася урочиста академія, приурочена 25-й річниці створення Обласної організації ветеранів останнього воєнного призову і 70-й річниці закінчення Другої світової війни.

   З цієї нагоди працівниками відділу новітньої історії Волинського краєзнавчого музею підготовлено фотодокументальну виставку «В серці бережемо пам'ять». На виставці представлено матеріали з фондів музею, зокрема: фото волинян ветеранів останнього воєнного призову, котрих було мобілізовано до лав Радянської Армії у віці 16-17 років і відправлено в запасні полки міст Татіщево та Нікольське Саратовської області для будівництва Саратовського газопроводу. Усього – п’ять тисяч волинян було доставлено до далеких заволзьких степів. Серед експонатів, документи про тих, хто не повернувся з Сибіру, списки учасників війни з Волині, документи, що висвітлюють роботу Обласної організації ветеранів останнього воєнного призову, документи Андрія Івановича Бондарчука – народного депутата України 1-го скликання, почесного громадянина міста Луцька (2013), котрий відстоював права колишніх призовників з Волині у Верховній Раді України.

   Так склалося, що тривалий час ветеранів останнього воєнного призову не визнавали учасниками війни. 19 лютого 1991 року ветерани останнього воєнного призову Волинської області створили свою організацію, аби відновити історичну справедливість. Очолив цю організацію Олександр Тимофійович Багнюк, залишається її лідером і до сьогодні. Завдяки клопотанням Олександра Тимофійовича 29 червня 1993 року ветеранам останнього воєнного призову було надано статус учасників війни, а 22 грудня 1995 року Верховна Рада України прирівняла всіх українських воїнів останнього воєнного призову до учасників бойових дій.

   На заході були присутні: Олександр Тимофійович Багнюк – голова Обласної організації ветеранів останнього воєнного призову, члени Обласної організації ветеранів останнього воєнного призову, Олександр Олександрович Булавін – голова Обласної організації ветеранів України, Іван Маркович Глущук – голова обласного комітету партизан і підпільників.

   О. Т. Багнюк передав до фондів музею фотоальбом про діяльність організації, побажав молодим людям, котрі зараз служать у Збройних силах України успіхів у боротьбі за територіальну цілісність нашої держави.

   Євгенія Іванівна Ковальчук – заступник директора з наукової роботи, привітала ветеранів і від імені дирекції музею подякувала за плідну співпрацю з музеєм протягом цих років та вручила Почесну грамоту.

   Усі присутні ветерани оглянули виставки Волинського краєзнавчого музею.

Фото Л.Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 830 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.3/6
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]