Головна » 2016 » July » 28 » В обласному музеї відкрито виставку про волинських дисидентів (ФОТО, ВІДЕО)
15:17
В обласному музеї відкрито виставку про волинських дисидентів (ФОТО, ВІДЕО)
В обласному музеї відкрито виставку про волинських дисидентів (ФОТО, ВІДЕО)

У приміщенні Волинського краєзнавчого музею відбулася презентація виставка «Волинські дисиденти – предтечі незалежності України», приуроченої відзначенню 25-ої річниці незалежності України та пошануванню дисидентів з теренів Волині, які пробудили національну свідомість людей у роки радянського тоталітаризму.

Екскурсію присутнім провів провідний науковий співробітник відділу новітньої історії Сергій Лис. Він, зокрема, розповів про долю п’яти найвідоміших дисидентів з Волині: Данила Шумука, Валентина Мороза, Дмитра Іващенка, Миколи Коца і Євгена Сверстюка. Усі вони були політв’язнями, які за свою правозахисну і проукраїнську позицію провели в радянських тюрмах і таборах у сукупності близько 80-ти років. Така жертовність в ім’я правди не підлягає забуттю!

Увазі відвідувачів були представлені оригінальні фотографії провідників дисидентського руху, їх особисті спогади, промовисті свідчення численних незаконних арештів та документи про реабілітацію. В окремому блоці матеріалів було розкрито тему перебування волинських політв’язнів в радянських концтаборах, тюрмах та спецпоселеннях.

Заступник директора з наукової роботи, кандидат історичних наук Євгенія Ковальчук розповіла про багаторічну співпрацю Волинського краєзнавчого музею з дисидентами. Зокрема, згадала про музейні зустрічі після здобуття незалежності України з політв’язнями Валентином Морозом і Дмитром Іващенком, поетом-шістдесятником Костею Шишком.

Наприкінці презентації присутні підняли складне питання про те, чи досягли дисиденти, зрештою, своєї мети: побудови дійсно правової, соціально справедливої, демократичної та незалежної від зовнішніх впливів України.

Виставка «Волинські дисиденти – предтечі незалежності України» буде працювати до кінця серпня, в дні роботи музею з 10.00 до 18.00 год.

Фото Л. Максимова

Відео Волинської РДНТКУ:

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 716 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]