Головна » 2021 » June » 28 » В обласному музеї відкрили виставку «Конституція України у боротьбі за демократію»
11:24
В обласному музеї відкрили виставку «Конституція України у боротьбі за демократію»
В обласному музеї відкрили виставку «Конституція України у боротьбі за демократію»

24 червня у Волинському краєзнавчому музеї з нагоди 25-річчя від Дня прийняття Конституції України відбулася історична година та презентація виставки «Конституція України: у боротьбі за демократію». Старша наукова співробітниця Яна Лис розповіла присутнім про непрості сторінки історії конституційного процесу в Україні.

Зокрема, увазі на виставці представлені фотокопії сторінок «Пактів і Конституції…» Гетьмана Пилипа Орлика (1710 р.): яка була однією з найперших Конституцій в Європі у сучасному розумінні цього слова. Та, через агресію російського самодержавства, так і не була повноцінно втілена у життя.

Як і Конституція УНР 1918 року та її удосконалені проєкти 1920 року, що вже через поразку у війні з Радянською Росію не було де факто реалізовано. Як і Конституції ЗУНР та українського далекосхідного Зеленого Клину.

Унікальними у представленій на виставці колекції є матеріали, передані до музею колишніми народними депутатами Верховної Ради України Андрієм Бондарчуком і Миколою Жулинським. Серед них, зокрема, чотири, нині вже доволі раритетні, оригінальні проекти Конституцій України 1992–1996 років та експресивні примітки (своєрідна літописна стенографія) Миколи Жулинського на аркушах з окремими статтями проекту Основного закону, зроблені ним під час обговорення і голосування за нього в ніч з 27 на 28 червня 1996 року.

 

Окремим блоком представлені й саморобні плакати з витягами із Конституції України та закликами, щодо дотримання прав людини, які у різні роки (в тому числі й під час Євромайдану) виготовляли борці за дотримання демократичних норм у нашій країні.

Виставка «Конституція України: у боротьбі за демократію» буде працювати в дні роботи музею включно по 24 серпня, коли ми відзначатимемо 30-річницю від Дня проголошення Незалежності України.

Відділ музейного розвитку
та екскурсійного забезпечення
Волинського краєзнавчого музею

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 313 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]