Головна » 2015 » September » 8 » В обласному музеї розкажуть про яскравий приклад перемоги української зброї
12:36
В обласному музеї розкажуть про яскравий приклад перемоги української зброї
В обласному музеї розкажуть про яскравий приклад перемоги української зброї

   У Волинському краєзнавчому музеї 10 вересня відбудеться третій захід із циклу «Перемоги української зброї», присвячений Конотопській битві 1659 року. Початок о 14.00 год.

   Тривалий час українська земля була розтерзаною поміж різними окупантами. Кожний із них намагався знищити нашу історію та культури. Українців переконували у тому, що вони не є окремим народом і не здатні створити власну державу. Усіх, хто не погоджувався з цим дискредитували, звинувачували у націоналізмі і фізично знищували, як особливо небезпечних ворогів влади. Найстрашнішим була те, що імена цих людей обливали брудом і викидали з історії. У шкільних підручниках панувала пропаганда, яка й досі продовжує отруювати душі мільйонів українців.

   Намагаючись відновити справедливість, Волинський краєзнавчий музей, започаткував цикл заходів «Перемоги української зброї», які присвячені маловідомим битвам українського війська. Воєнна історія дуже актуальна на даний час, коли найкращі сини України уже понад рік захищають нашу державу від східного агресора. Конотопська битва 9 липня 1659 р. – це яскравий приклад перемоги української зброї, коли союзна козацька армія завдала нищівної поразки російським загарбникам. Найцікавіше те, що передумови битви більше ніж 300-річної давнини нагадують події на сході України весни – літа 2014 р. Гетьман І. Виговський у своїй зовнішній політиці обрав шлях євроінтеграції, підписавши у 1658 р. Гадяцький договір. Польща, Литва і Гетьманщина мали об’єднатись в одну державу. Проти цього рішуче виступило Московське царство, яке не бажало випускати Україну із сфери своїх інтересів. У скорому часі російська армія вторглася на територію Лівобережної Гетьманщини. Почалась московсько-українська війна 1658 – 1659 рр.

Гетьман Іван Виговський

   У ході заходу будуть представлені археологічні знахідки доби козацтва, фотодокументальні матеріали із колекції Волинського краєзнавчого музею, які допоможуть розкрити причини, передумови і хід битви.

Усіх бажаючих відвідати захід, присвяченій Конотопській битві 1659 року, запрошуємо до Волинського краєзнавчого музею 10 вересня 2015 року о 14 год.

Богдан Зек,

науковий співробітник відділу давньої історії

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 851 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]