Головна » 2014 » July » 31 » В обласному музеї діє виставка „Волинь у Першій світовій війні”.
14:20
В обласному музеї діє виставка „Волинь у Першій світовій війні”.
В обласному музеї діє виставка „Волинь у Першій світовій війні”.

   1 серпня 2014 року виповнюється рівно 100 років від початку Першої світової війни (1914–1918 рр.). Цій даті присвячена пересувна фотодокументальна виставка «Волинь у Першій світовій війні», яка від 31 липня експонується у приміщенні Волинського краєзнавчого музею.

   Виставка побудована за хронологічно-проблемним принципом і складається із 10 стендів. До уваги відвідувачів пропонуються цікаві матеріали, які до цього часу були фактично невідомі. Виставка розповідає не лише про бойові дії, але й повсякдення волинян того часу.

   Окрема увага звернена на австро-німецьку окупацію 1915 року, відкриття шкіл старшинами Легіону українських січових стрільців. Саме на Волині вирішувалася доля легендарного Брусиловського або ж Луцького прориву 1916 року. У ході цих боїв російським військам вдалось частково відновити своє становище. Про ці події розповідає окремий стенд.

   Виставка презентує військові інновації того часу, зокрема широку практику застосування авіації обома супротивниками. Окремо також порушується тема долі людей цієї війни, як солдатів, так і тих, хто ніколи не тримав у руках зброї.

   «Жінка у війні…» – це тема одного із стендів виставки. Війна не лише історія чоловіків, жінка була завжди поруч, цього часто не бачили, цьому часто не надавали ваги. Представниці слабкої статі були солдатами, вони рятували самих солдатів будучи сестрами милосердя, вони були матерями, доньками і дружинами, які чекали на повернення своїй дітей, батьків і чоловіків.

   Останній стенд виставки «Волинь пам’ятає…». Ми не вправі забути подій війни, яка принесла величезні жертви та руйнування. У складі армії Російської імперії воювало 4,5 млн. українців, які становили майже 35% її особового складу. Перша світова війна – це трагічний урок нашої історії, який ми не вправі забути. Ціна пам’яті, майже те ж саме, що і ціна майбутнього, яке нам обирати сьогодні.

   Запрошуємо ознайомитись із нашої виставкою усіх бажаючих і тих, кому не байдужа історія України.

Фото Л.Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 808 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]