Головна » 2014 » August » 20 » У Затурцівському музеї В’ячеслава Липинського відкрито виставку до 100-річчя Першої світової війни.
21:39
У Затурцівському музеї В’ячеслава Липинського відкрито виставку до 100-річчя Першої світової війни.
У Затурцівському музеї В’ячеслава Липинського відкрито виставку до 100-річчя Першої світової війни.

   17 серпня 2014 року у Затурцівському меморіальному музеї В’ячеслава Липинського відбулося відкриття виставки “Ні – війні”, що приурочена 100-річчю з початку Першої світової війни та 100-річчю створення Легіону Українських січових стрільців.

   На виставці представлені експонати з фондів нашого та Волинського краєзнавчого музею, фрагменти зброї, предмети побуту, фото, документальні матеріали з приватних колекцій. Виставка побудована таким чином, що ілюструє наш край напередодні війни, під час воєнні дій та повоєнну розруху. Листівки з фондів ВКМ створені в роки війни, тому сприймаються як документи. Вони охоплюють різні теми: житлову, господарську та сакральну архітектуру, побут фронтовиків, військову техніку, символіку січового стрілецтва. Вагомим доповненням експозиції стали матеріали про учасників Першої світової війни: В’ячеслава Липинського, Павла Скоропадського, Вільгельма Габсбурга, Михайла Гаврилка, Василя Кучабського. Комплекс матеріалів розповідає про Українських січових стрільців та їх просвітницьку роботу на території Волині, зокрема, відкриття шкіл. Особливе зацікавлення викликали документи і фотографії останнього Гетьмана України Павла Скоропадського та його родини. Серед них – матеріали, присвячені пам’яті наймолодшої доньки Гетьмана Олени Отт-Скоропадської, яка спілкувалася з працівниками музею і передала цінні експонати з домашнього архіву. Пані Олена померла 4 серпня цього року.

   Готуючи виставку, ми намагалися показати, якою жорстокою є війна, скільки біди і горя вона приносить людям, скільки доль руйнується. Ми не знаємо, як припинити сучасну війну, але хочемо, щоб це нарешті сталося. У кожній українській родині гинули чоловіки в обох світових війнах, на жаль, це продовжується й у ХХІ столітті. Шкода, що люди не вчаться на помилках минулого.

Віра Чопко,

молодший науковий співробітник музею

Категорія: Затурцівський меморіальний музей В.Липинського | Переглядів: 847 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]