Головна » 2016 » July » 6 » У Волинському краєзнавчому музеї покажуть родинну спадковість народних традицій
11:02
У Волинському краєзнавчому музеї покажуть родинну спадковість народних традицій
У Волинському краєзнавчому музеї покажуть родинну спадковість народних традицій

8 липня 2016 року о 13.00 год. у Волинському краєзнавчому музеї відбудеться відкриття виставки робіт родини Тимощуків під назвою «Родинна спадковість народних традицій».

Довідково:

Родина Тимощуків ‒ це відома волинська вишивальниця Мирослава Кузьмівна, її доньки - Пузняк  Оксана та Домбровська Тамара, які є членами Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Внучки Мирослави Кузьмівни: Пузняк Ярослава та Зореслава, Бухарець Іванна перейняли від бабусі та мам хист,  майстерність у вишивальному мистецтві. Дівчата мають свої здобутки не лише у вишивці, а й у соломопластиці, бісероплетінні, виготовленні ляльок-мотанок та ляльок-травниць.
Родина має багато учнів, які завдяки їм опанували традиційну для Волині техніку вишивки «занизування» й нині успішно пропагують свої твори (Карпюк Валентина Михайлівна, Головченко Галина Іванівна та багато інших).
Членами родини зібрано понад тисячу елементів та взірців вишивки. Велика робота ведеться для функціонування мистецької світлиці «Родинна спадщина» (смт. Рокині), співзасновником якої вони є. Проводяться оглядові екскурсії, майстер-класи з різних технік вишивки, бісероплетіння, виготовлення традиційних іграшок та дідухів; збір експонатів, реставрація старовинних робіт.
Представники творчої родини є лауреатами всеукраїнських виставок народного мистецтва та міжнародних фестивалів фольклору (1990-2008 рр.), фестивалю «Червона рута» (1990, 1995 рр.), народної творчості у м. Тернопіль (1990, 2009-2010 рр.), «Берегиня» та «Поліське літо з фольклором». Нагороджені дипломами всеукраїнських виставок народної творчості (Музей Івана Гончара, Народний дім, виставковий зал Національної спілки майстрів народного мистецтва України м. Київ).
Оксана Пузняк у 1992-1995 рр. організувала та очолювала Волинський осередок Національної спілки майстрів народної творчості України. Естафету перейняла її мама Мирослава Кузьмівна. У ті часи осередок активно пропагував відродження волинських традицій. За вагомий особистий внесок у збереження та розвиток традицій української народної  вишивки Оксана Пузняк стала лауреатом обласної премії імені Йова Кондзелевича.
Мирослава Кузьмівна неодноразовий обласний стипендіат, належить до когорти волинських вишивальниць, які у 1980-90-х роках відроджували народне мистецтво та давню техніку «занизування» (Н. Горлицька, З. Магеровська, О. Ольхова).
Тамара Домбровська ‒ майстер народної вишивки та бісероплетіння, лауреат фестивалю «Кролевецький рушник».
Зореслава Пузняк ‒ переможниця наукової роботи (МАН) на краєзнавчій конференції «Краса і біль Волині» (секція «Свята спадщина», 2007 р.). Нагороджена почесною грамотою Луцької міської ради за участь в акції «Українська вишиванка» (2007 р.). Відзначена подякою відділу освіти Луцької райдержадміністрації за участь у конкурсі науково-практичних робіт учасників туристично-краєзнавчої експедиції «Краса і біль Волині» (2009 р.) та грамотою Державного університету телекомунікацій за активну життєву позицію, досягнуті успіхи у навчанні та громадському житті інституту (2013 р.).
Зореслава Пузняк зайняла друге місце у номінації «Жіноча вишиванка» на всеукраїнській акції «Парад вишиванок-2012» (м. Київ) та третє місце на параді вишиванки у м. Луцьку (2013 р.). 2015 року брала участь у виставці молодих майстрів народного мистецтва на базі Волинського обласного Науково-методичного центру культури, в результаті конкурсу їй призначено стипендію Президента України на 2016 рік. Молода майстриня є кандидатом у члени Національної спілки майстрів народного мистецтва України.
Її сестра, Ярослава була учасником Міжнародного ярмарку «Ягелонка-2015» м. Люблін (Польща).
Ярослава, Іванна та Зореслава відзначені Подяками відділу культури і туризму Луцької райдержадміністрації за участь у святі «Мамина колискова» (2012 рік), за зайняте друге місце у районному фестивалі сімейної та родинної творчості «З родинного джерела». Неодноразово нагороджені дипломами за збереження традицій вишивки та виготовлення народної іграшки.
Роботи родини знаходяться у приватних колекціях Австралії, Канади, Франції, Німеччини, Польщі, Латвії та Литви. Усі разом творчо працюють над створенням старовинних костюмів, виготовленням сучасного національного одягу у волинських традиціях.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 709 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]