Головна » 2019 » August » 7 » У Маневичах будують музей для човна-довбанки (ФОТО, ВІДЕО)
13:53
У Маневичах будують музей для човна-довбанки (ФОТО, ВІДЕО)
У Маневичах будують музей для човна-довбанки (ФОТО, ВІДЕО)

Унікальний 12-ти метровий човен-довбанка отримав окреме приміщення у Маневицькому краєзнавчому музеї. На його облаштування планують виділити більше 1,5 мільйони гривень, – повідомляє UA: Волинь.

Нагадаємо, у серпні 2015 року човен випадково виявили у річці Стир біля села Старосілля на Волині, у той час стояла посуха. Науковців вразила не лише довжина човна, видовбаного із цілого стовбура дерева, але його стан. Зараз з’ясовують — з якої породи дерева зробили довбанку. Серед варіантів, каже Петро Хомич: в’язь, дуб та верба біла.

Петро Хомич, директор Маневицького краєзнавчого музею: «Я раніше схилявся, що це верба, бо багато професорів казали, що це з легкої деревини, Але коли він вже 3 роки простояв і коли ми його перевозили, то він 2 тони 70 кілограм заважив, тому я думаю що він з міцнішої деревини. Науковці з Вільнюсу приїжджали дали радіовуглецевий аналіз 1229-1256 роки, з Києва приїжджали, литовці приїжджали, поляки приїжджали».

Після того, як будівництво приміщення для човна завершиться, розповів директор музею Петро Хомич, експонат відкриють для огляду. Поки побачити його можуть науковці з різних країн світу, які досліджують цей експонат.

Петро Хомич, директор Маневицького краєзнавчого музею: «Проходить на даний момент реконструкція Маневицького краєзнавчого музею. З добудовою цього приміщення для човна. Тобто тут буде музей одного експонату. Тут цей човен займе чільне місце, на даний момент поки будуть проходити консерваційні і реставраційні робот над цим човном».

Категорія: Маневицький краєзнавчий музей | Переглядів: 371 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]