Головна » 2019 » May » 7 » Почали реконструкцію музею, у якому розмістять унікальний човен-довбанку
11:40
Почали реконструкцію музею, у якому розмістять унікальний човен-довбанку
Почали реконструкцію музею, у якому розмістять унікальний човен-довбанку

Після завершення усіх юридичних процедур розпочали будівельні роботи із реконструкції Маневицького краєзнавчого музею. Це дасть змогу розмістити у добудованому приміщенні човен-довбанку. Про це повідомив депутат Ігор Дерлюк, пише Конкурент.

Із його слів, перші 300 тисяч гривень із загальної суми майже 1,7 млн. гривень виділили із районного бюджету. Ще по 500 тисяч на реконструкцію музею чекають від селищного голови та народної депутатки, про що ті обіцяли раніше.

Нагадаємо: двометрового човна-довбанку виявили в Маневицькому районі наприкінці літа 2015 року, коли річка Стир зовсім обміліла. Спочатку науковці припускали – йому не менше 500 років. Проте, коли завершивши радіовуглецевий аналіз, приголомшили висновками – цей човен приплив із 1350 року. Лише на його виготовлення пішло понад століття. Відтоді почалися роботи щодо його збереження.

На консервацію і початкове зберігання на той час потрібно було 300 тисяч гривень. Але місцева влада грошей на це не мала. Згодом почали повідомляти, що на човні з’явилася тріщина. У березні 2018 року заявили про будівництво нової будівлі біля місцевого краєзнавчого музею, аби розмістити цінну знахідку. Тоді Андрій Линдюк повідомив, що з районного бюджету у кінці 2017 року виділили уже 72 тисячі гривень на розроблення проектно-кошторисної документації. А загалом обійдеться так званий музей одного експоната у 1,5 мільйона гривень.

До слова, приватні акціонери навіть хотіли перекупити човен за 100 тисяч євро.

Над тим, де розмістити знахідку, міркували довго. І врешті вирішили добудувати чинний музей у Маневичах.

Категорія: Маневицький краєзнавчий музей | Переглядів: 437 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]