Головна » 2018 » July » 19 » У Колодяжненському музеї насолоджувалися твором про вічне кохання
22:33
У Колодяжненському музеї насолоджувалися твором про вічне кохання
У Колодяжненському музеї насолоджувалися твором про вічне кохання

У Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відбувся літературний вечір «Ромео і Джульєтта» за твором Вільяма Шекспіра, проведений викладачем приватної англійсько школи у Ковелі, людиною, котра палко вболіває за високу освіченість українців, Мар′яною Місяць. Разом з однодумцем і такою ж творчою людиною, мамою Тетяною, яка допомогла створити обстановку кав′ярні зі справжньою запашною кавою, свічками, невимушено ввела присутніх у світ Англії XVI сторіччя, зберегла інтригу справжності існування автора драми, донесла чар твору. Те, що обіцялося у рекламі − «Ви закохаєтеся у Ромео!» − відбулося. Інакше й бути не могло, бо така любов, як у героїв драми, є ідеалом. На жаль, вона закінчилася трагічно. Як і у драматичній поемі Лесі Українки «Одержима», у якій Міріам віддає своє життя з любові до Месії. Правда, не тієї, плотської, як у творі Шекспіра, а духовної, але при цьому виголошуючи головну формулу почуття «…буть готовим загинуть за любов».

Не випадково авторка вечора вирішила провести захід саме в Лесиній домівці. Письменниця була обізнана з творчістю Шекспіра, високо його цінувала, є спогади, що читала Шекспіра в оригіналі, використовувала мотиви його творів у своїх писаннях, переклала перші три сцени драми «Макбет» тощо.

До уваги учасників вечора був запропонований унікальний музейний експонат − видання творів Шекспіра у Петербурзькому видавництві Брокгауза-Ефрона під редакцією С. А. Венгерова 1902 року. У книзі, серед інших, й гарно ілюстрована драма «Ромео і Джульєтта».

Працівники Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки глибоко вдячні Мар′яні за справу просвітництва, урок чарівності та естетики!

Джерело: Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки

Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 491 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]