Головна » 2013 » Грудень » 9 » У Художньому музеї знайшли унікальний артефакт.
16:38
У Художньому музеї знайшли унікальний артефакт.
У Художньому музеї знайшли унікальний артефакт.
Під час реконструкції Художнього музею у Луцьку розкопали унікальну пічну систему в людський зріст.
Завідувач Художнього музею, відділу Волинського краєзнавчого музею, заслужений працівник культури України Зоя Навроцька розповіла Волинським Новинам, що під час капітальної реконструкції пам’ятки XVII-XVIII століть, будівельники натрапили на цікавий артефакт. Водночас, разом із краєзнавцями, науковцями Волині вони докопалися до істини: чому десятки років стіни музею вкривалися пліснявою, грибком, а твори мистецтва страждали від надмірної вологості у приміщенні.
Як пояснила Зоя Михайлівна, волога на стінах утворювалася за рахунок конденсату, тому що в стіні була величезна пічна система для обігріву приміщення. «У неї були довгі і широкі «рукави». В ту пічку могла зайти людина у весь зріст. Обігрів йшов на різні кімнати цього приміщення. Як розповів історик та краєзнавець Петро Троневич, це дуже стара система обігріву й цю пічку треба ще досліджувати, бо для істориків це цікава знахідка. І саме цей артефакт нам і створював головні проблеми. Адже холодне повітря з вулиці заходило в димарі, а тепле – зсередини, і утворювалася волога на стінах», - пояснила Зоя Навроцька.
Нагадаємо, що Художній музей у Луцьку розташований в колишньому Будинку повітової канцелярії і шляхетських судів. Збудований він 1789 року на руїнах княжого палацу Луцького замку – видатної пам’ятки архітектури та історії ХІV століття.
Категорія: Художній музей | Переглядів: 865 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]