Головна » 2017 » June » 15 » У Камінь-Каширському музеї презентували відреставровані пам’ятки
10:27
У Камінь-Каширському музеї презентували відреставровані пам’ятки
У Камінь-Каширському музеї презентували відреставровані пам’ятки

Днями у Камінь-Каширському краєзнавчому музеї презентували відреставровані сакральні музейні пам’ятки: ікону невідомого майстра «Святий Миколай» ХІХ ст., єпитрахиль ХІХ ст. і двосторонній лист невідомої особи до «улюбленого свого сімейства» 1870-1890 років.

Загалом, ще чимало предметів фондової колекції, що належать до державної частини Музейного фондну України, потребують втручання фахівців-реставраторів.

Ікона «Святий Миколай» із Запруддівської Свято-Успенської церкви знаходилася в аварійному стані, тому була відправлена на дослідження і реставрацію у Національний науково-дослідний реставраційний центр України в Києві. Майже три роки працювали фахівці над її збереженням: було закріплено фарбовий шар, видалено забруднення, поверхню вкрито спеціальними мастиками і лаками, не порушивши при цьому її автентичного вигляду.

Віднині відвідувачі музею мають змогу оглянути ікону святого Миколая – образ, який вже отримав статус меморіального, бо пов`язаний із історією проживання в селі Запруддя Камінь-Каширського району на початку ХХ століття тітки Лесі Українки по батьковій лінії Олени Антонівни Тесленко-Приходько. Садиба знаходилась недалеко від сільської церкви й сюди, без сумніву, приходили члени Косачівської родини. Існують перекази, що вони навіть робили значні пожертви на церкву. Хіба могла обійти образ святого Миколая Олена Пчілка, мати хворої на той час Лесі Українки, не піднісши молитов до Миколая-Чудотворця за здоров’я своєї доньки...

Цікава історія сталася під час реставраційних заходів ще одного музейного предмету – фелоні ХІХ ст. із Раків-Ліської Свято-Благовіщенської церкви: знімаючи ікону, були знайдені зім`яті фрагменти аркуша, який представляв собою лист 1870-1890 років невідомої особи до «улюбленого свого сімейства». Із тексту довідуємося, що автор листа – людина побожна і благочестива і про його піклування церковними справами. Відреставрований аркуш також знайшов місце в експозиції музею.

Оглянути відновлені музейні пам’ятки прийшли священики, колеги, громадськість. Звісно ж, основне призначення ікони – молитовне, тому логічним було звершення Акафісту до святого Миколая.

Джерело: Камінь-Каширський краєзнавчий музей

Категорія: Камінь-Каширський народний краєзнавчий музей | Переглядів: 804 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]