Головна » 2018 » July » 30 » Такі листівки – рідкість
20:10
Такі листівки – рідкість
Такі листівки – рідкість

Серед відомих майстрів українського живопису, котрі працювали над створенням образу Лесі Українки в першій третині XX століття (Ф.Красицький, І.Труш – прижиттєві портрети; О.Кульчицька – плакат 1920 р.), слід згадати і харківського художника – живописця та графіка Івана Івановича Іванова (1894–1969 рр.).

Акварельна робота "Портрет Лесі Українки" була написана ним 1928 року. Для взірця митцем вибране і творчо інтерпретоване фото юної Лесі 1884 року, року першої публікації у львівській "Зорі" поезії "Конвалія", року з'яви нового поета на ймення "Українка". Тринадцятирічна дівчинка, ще дитина за віком, але з дорослим поглядом серйозних і вдумливих очей, українськість якої підкреслено одягом, – такою постає з портрета Леся Українка. На акварелі Іванова, як і на фото, – той же поворот голови, та ж вишита сорочка і корсетка, той же бант під мереживним коміром, ті ж разки намиста – "баламути" і корали з дукачем, лише віночок на її голівці він замінив на стрічку і "прибрав" косу, натомість перекинувши на груди стрічку червоного кольору (вимога часу?).

1929 року на основі цієї роботи була видана листівка "Леся Українка в юнацькому віці" (Державне видавництво України; замовлення накладом 15 тисяч примірників виконала друкарня ім. Дунаєва в Москві; рік видання на поштівці не зазначений). З лицевого боку у верхньому лівому куті збережено монограму художника і дату (1928).

Нині такі листівки – рідкість. Одна з них зберігається в Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки. Подарував її 31 березня 1961 року житель м. Рава-Руська Львівської області Логвин Кузьма Назарович, про що свідчить його дарчий підпис на звороті. Тепер ви можете її побачити на виставці "Я буду вічно жити!" у Волинському краєзнавчому музеї.

Ілона Несторук,
старший науковий співробітник відділу фондів

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 561 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]