Головна » 2016 » July » 13 » Створено Українську національну систему ІККРОМ
10:59
Створено Українську національну систему ІККРОМ
Створено Українську національну систему ІККРОМ

Згідно із Планом заходів з імплементації  Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, відповідно до Закону України «Про приєднання України до Міжнародного центру вивчення питань збереження та відновлення культурних цінностей» та враховуючи протокол установчої наради з питань започаткування роботи ІККРОМ в Україні, наказом Міністра культури України Євгена Нищука від 11 липня 2016 року № 527 створено національну систему  ІККРОМ, яка складається з Національного виконавчого комітету, національного координатора та базової інституції ІККРОМ в Україні.

За рішенням установчої наради до складу Національного виконавчого комітету увійшли Анатолій АнтонюкРоман Гуцуляк (завідувач майстерні з консервації та реставрації пам'яток  Національного заповідника «Софія Київська», кандидат хімічних наук), Володимир Павленко(архітектор, доцент кафедри промислового і цивільного будівництва Чернігівського національного технологічного університету), Ігор Пошивайло (директор "Меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції гідності", організатор тренінгів “Перша допомога культурній спадщині в умовах надзвичайних ситуацій: міжнародні стратегії для України”) та Світлана Стрельнікова (генеральний директор Національного науково-дослідного реставраційного центру України).  
Національним координатором ІККРОМ став Анатолій Антонюк, заступник начальника наукового відділу координації проектних робіт та архітектурних досліджень Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, якого також уповноважили бути представником (делегатом) держави-учасниці Україна на Генеральній асамблеї ІККРОМ. 

Базовою інституцією ІККРОМ в Україні визначено Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник – один з найдавніших, найбільший за площею (близько 27 га) та кількістю об'єктів (144 пам'ятки культурної спадщини) закладів культури такого типу в Україні, що  об'єднує пам'ятки широкого хронологічного діапазону (ХІ – поч. ХХ ст.) та архітектурно-стилістичних напрямків, архітектурний ансамбль якого є пам’яткою ЮНЕСКО, а штат налічує 2 доктори та 22 кандидати наук. У структурі заповідника налічується 4 спеціалізованих відділи – відділ наукової реставрації та консервації рухомих пам’яток, відділ науково-реставраційних та відновлювальних робіт (нерухомі пам’ятки), науковий відділ охорони та моніторингу стану нерухомих пам’яток та науково-дослідний відділ історії та археології (пам’ятки археології) та працює власна реставраційна лабораторія, яка протягом 2011-2015 рр. реставрувала близько 1200 музейних предметів. Протягом останніх років у Заповіднику здійснено роботи з відтворення Успенського собору (ХІІ-ХVІІІ ст.), реставрації Великої лаврської дзвіниці, Трапезної церкви з Трапезною палатою та ін., а також забезпечено опрацювання науково-проектної документації на цілий ряд знакових пам'яток Заповідника (Троїцька надбрамна церква, Всіхсвятська церква, церква Спаса на Берестові та ін.).  З питань реставрації Заповідник співпрацює з фахівцями з Литви та Польщі (відтворення пам'ятника князю Костянтину Острозькому в рамках відтворення інтер'єру Успенського собору). За підтримки Фонду Гетті (США) виконано наукові дослідження визначної пам'ятки ХІІ ст. – церкви Спаса на Берестові, наразі спільно з італійськими фахівцями опрацьовується питання отримання ґранту для виконання реставраційних робіт за рахунок коштів Євросоюзу.

Процес вступу України до ICCROM розпочався близько 10 років тому. 7 жовтня 2015 року Верховна Рада ухвалила Закон “Про приєднання України до Міжнародного центру вивчення питань збереження та відновлення культурних цінностей” (реєстр. №0061 від 11.09.2015 року), за який проголосувало 258 депутатів. 3 лютого 2016 року Міжнародний центр вивчення консервації та реставрації культурної спадщини ICCROM оголосив про приєднання держави Україна до цієї організації. 
Міжнародний центр досліджень у галузі консервації та реставрації культурних цінностей (ІККРОМ) було утворено в 1956 p. Він займається збиранням, вивченням і розповсюдженням документації, координацією досліджень, сприяє в підготовці фахівців, надає допомогу та рекомендації з питань охорони і реставрації культурних цінностей.  Позитивне рішення щодо членства України дає нам у першу чергу доступ до новітніх технологій реставраційної справи, які вже застосовуються в світі.
Джерело: Музейний простір

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 633 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]