Головна » 2019 » April » 1 » Швидкубинг у музеї
10:18
Швидкубинг у музеї
Швидкубинг у музеї

Уже другий рік поспіль у Камінь-Каширському краєзнавчому музеї відбуваються змагання зі швидкубингу (спідкубингу). Організаторами змагань є краєзнавчий музей і Камінь-Каширський міський центр фізичного здоров`я населення «Спорт для всіх».

В очiкуваннi старту

Що ж таке швидкубинг? Багатьом дорослим і дітям добре відома така механічна головоломка, як кубик Рубіка. Здавалося б, все дуже просто: крутиш собі кубика, допоки складеш всі сторони однакового кольору... Однак, цього не станеться, якщо ви не знаєте відповідних формул. А от швидкубери їх знають, тому для них це справа кількох секунд! Саме швидкісне збирання кубика Рубіка та його різноманітних модифікацій називається швидкубингом (спідкубингом), а його прихильники та умільці – швидкуберами (спідкуберами).

Нині ця гра набуває великої популярності в світі: проводяться різноманітні чемпіонати, створюються клуби, товариства, встановлюються нові рекорди. Авжеж: швидкубинг – то інтелектуальна гра, котра навчає самоорганізовуватись, долати труднощі, бути цілеспрямованим та наполегливим, розвиває технічні здібності, зорову пам`ять, моторику рук тощо. На чемпіонаті в 2018 році китайським швидкубером був встановлений приголомшливий світовий рекорд: збирання кубика 3х3х3 за 3,47 сек!

Цьогорічні змагання в Камінь-Каширськкому музеї були доволі вмотивованими, позаяк їх спонсором зголосився стати магазин головоломок «Кубик» ( м. Київ, вул. Антоновича, 169, сайт: https://kubik.in.ua/), котрий представив презентабельний призовий фонд для учасників і вболівальників. Це зокрема: 3 комплекти професійного спідкуберського обладнання (таймер і коврик), два комплекти нестардартних механічних головоломок TM Smart для призових місць, в якості заохочувального призу для всіх учасників – кишенькова головоломка «Заморочка», а також ряд інших предметів брендінгу.

Призовий фонд вiд магазину головоломок «Кубик», м.Київ

Окрім того, швидкуберів чекали кубки, медалі й дипломи від Камінь-Каширського міського центру фізичного здоров`я населення «Спорт для всіх». До речі, обов`язки арбітрів змагання виконували директор міського центру Сергій Панасюк і зберігач фондів музею Тетяна Маковецька.

До участі в змаганнях були запрошені учні 4-7 класів міських шкіл; загалом бажання продемонструвати власну кмітливість та логіку мислення виявили 20 дітей: це значно більше, аніж у минулому році. Зважаючи на вияв зацікавленості до швидкубингу і на те, що змагання є щорічними, – наперед запрошуємо до участі в наступних «боях» усіх бажаючих не лише із міста, а й учнів сільських шкіл району.

Каміньські швидкубери змагались у збиранні кубика 2х2х2 і 3х3х3.

Отож, переможцями в збиранні кубика 2х2х2 стали:
– І місце – учень 5-А класу НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – ліцей» №1 ім. Є.Шабліовського м. Каменя-Каширського Богдан Сторожук, 7,72 сек;
– ІІ місце – учень 4-Г класу НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – ліцей» №1 ім. Є.Шабліовського м. Каменя-Каширського Антон Маковецький, 8,87 сек;
– ІІІ місце – учень 5-А класу НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – гімназія» №2 м. Каменя-Каширського Богдан Боснюк, 10,22 сек.

Ось імена переможців у збиранні кубика 3х3х3:
– І місце – учень 7-А класу НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – ліцей» №1 ім. Є.Шабліовського м. Каменя-Каширського Артем Манвелішвілі, 24,10 сек;
– ІІ місце – учень 6-А класу НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – гімназія» №2 м. Каменя-Каширського Ярослав Гальом, 30,27 сек;
– ІІІ місце – учень 7-В класу НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – ліцей» №1 ім. Є.Шабліовського м. Каменя-Каширського Ілля Зрум (32,36 сек).

Варто зауважити, що ряд школярів уже вдруге беруть участь у змаганнях, а Ілля Зрум, Антон Маковецький та Артем Манвелішвілі знову зайняли призові місця.

Від спонсора змагань – магазину головоломок «Кубик», м. Київ – шестеро переможців отримали напрочуд цікаві та якісні механічні головоломки «Розумний кубик», як-от: Smart Cube 3х3 Fisher /кубик Фішера, Smart Cube 3х3 Windmill /Млин, Smart Cube 3х3 Axis /Аксіс, Smart Cube Mastermorphix/Майстерморфікс 3х3 та інші, решта учасників стали власниками наручних браслетів та головоломок «Розібраний будиночок», яскраві рекламки дісталися ще й уболівальникам і присутнім.

Окрім того, від міського центру фізичного здоров`я населення «Спорт для всіх» переможці були нагороджені кубками, а учасники – медалями й дипломами.

Без сумніву: швидкубинг – то сучасний інтелектуальний вид спорту. Недаремно ж лозунгом змагання став слоган « Інтелект і спорт – рушії прогресу».

У перерві учасники змагання та вболівальники оглянули експозиції краєзнавчого музею, дізнались про видатних постатей Камінь-Каширщини, ознайомились з історією краю.

Вітаємо переможців і всіх учасників змагань зі швидкубингу та бажаємо їм незламної волі до перемоги та нових високих рекордів!

Наталія Пась,
директор Камінь-Каширського краєзнавчого музею

Категорія: Камінь-Каширський народний краєзнавчий музей | Переглядів: 823 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]