Головна » 2016 » July » 10 » Рокинівський музей рятує пам’ятки народної архітектури
14:34
Рокинівський музей рятує пам’ятки народної архітектури
Рокинівський музей рятує пам’ятки народної архітектури

Не дивлячись на те, що обласна рада своїм рішенням від 19 травня цього року зняла повністю фінансову дотацію Музею історії сільського господарства Волині-скансен, що в селищі Рокині Луцького району, на території експозиції просто неба «Козацький зимівник» розпочаті реставраціно-відновлювальні роботи по спорудженнію ще одного унікального архітектурного об’єкта середини ХІХ століття – «Хати з двірцем», – повідомляє «Волинська правда». Ще десять років тому, в одній із етнографічних експедицій Західного Полісся, науковці музею відшукали у селі Теклине Камінь-Каширського району старовинну хату. Вона вразила не тільки міцними і грубими сокирою отесаними брусами, а й оригінальною конструкцією, – скзав директор музею Олександр Середюк.

Це – «Хата з двірцем», збудована ще в середині ХІХ століття на хуторі поблизу села Теклине Камінь-Каширського району, а на початку ХХ століття перенесена у село. Збудована за звичай із трьох частин: хата-сіни–комора. Оригінальність її полягає в тому, що вона виготовлена на основі енергозберігаючої технології. Мудрі поліщуки ще в ті часи, не володіючи сучасною термінологією, будували свої оселі не тільки затишними, а й енергозберігаючими. Так, з північної сторони, стіна хати повністю захищена ще однією прибудовою, що називається – двірець. Він служив власнику за допоміжні господарські споруди: майстерню по виготовленню дерев’яних коліс, бочок, курника, хлівчика тощо і одночасно був повітряною «подушкою».

Два роки тому, Музею вдалось викупити її у нащадка господаря і перевезти із села у Рокині. Установці та реставрації унікальної архітектурної споруди завадили політичні події, які розгорнулися в нашій країні. Але в цьому році, не дивлячись на фінансово-економічну скруту, Музей взявся за відновлювально-реставраційні роботи, старовинної хати, якій понад 150 років.

Гнилі балки і бруси замінять діловим пиломатеріалом, який надав із своєї домашньої забудови директор музею.

Незабаром вона повстане новим оригінальним експонатом в експозиції просто неба «Козацький зимівник». Такого типу хати Музей ще не має і вона після повної реставрації буде не менш привабливою і затишною, як і решта козацьких осель.

Для пришвидшення і повноцінного відновлення унікальної архітектурної пам’ятки, Музей запрошує інвесторів і меценатів, патріотів і небайдужих надати матеріальну та фінансову допомогу, переказавши на наш розрахунковий рахунок в м.Луцьку №26009055505771 в ПАТ КБ «ПриватБанку» МФО 303440, код – 13344468, або на картку ПБ №5218572210405028 – ДЕСЯТИНУ.

За кожну збережену крихту нашої історії в майбутньому подякують нам нащадки. «Бо не збідніє рука того, хто дає», – (Біблія).

Категорія: Рокинівський музей історії c/г Волині-скансен | Переглядів: 1095 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]