Головна » 2020 » September » 8 » Рік Андроника Лазарчука на Волині
20:49
Рік Андроника Лазарчука на Волині
Рік Андроника Лазарчука на Волині

Продовжується реалізація науково-мистецького проєкту «Андроник Лазарчук: родом з Волині, серцем – з Україною» до 150-річчя від дня народження українського художника, волинянина Андроника Лазарчука (1870–1934).

Мета проєкту: збереження і популяризація творчої спадщини Андроника Лазарчука, ознайомлення населення Волинської області й України з культурно-рекреаційним потенціалом регіону.

Нагадаємо, що в межах проєкту у січні–березні 2020 року в Художньому музеї відділі Волинського краєзнавчого музею в Луцьку експонувалась художньо-меморіальна виставка творів живопису і графіки А. Лазарчука (автор експозиції Тамара Левицька).

Нині виставка творів художника представлена у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки.

Завершенням року А. Лазарчука стане відкриття виставки митця у Ковелі в картинній галереї Ковельського історичного музею, малій батьківщині художника.

Знаковою подією в мистецькому житті стало видання в рамках проєкту каталогу творів живопису і графіки А. Лазарчука «Митець землі Волинської».

Автор вступної статті і укладач каталогу Тамара Левицька, старший науковий співробітник Художнього музею, яка більше 30 років займається дослідженням життя і творчості митця. Передмова «Митець, час і ми. Принагідні розмисли» Сергія Романова, доктора філологічних наук. У каталозі подано понад 100 творів живопису і графіки з фондів Волинського краєзнавчого музею. Більшість публікується вперше. Цей невеличкий альбом є першим виданням творів А. Лазарчука. Каталог видано коштом благодійного фонду Івана Омелянюка «Майбутня Волинь – Україна».

Пропонуємо з нагоди ювілею заново відкрити для української спільноти цього видатного українського митця, одного із самобутніх художників України, творчість якого до кінця ще не вивчена і не поцінована.

Євгенія Ковальчук,
автор проєкту, к.і.н.,
заступник директора з наукової роботи
Волинського краєзнавчого музею

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 235 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]