Головна » 2014 » August » 4 » Померла дочка останнього гетьмана України.
20:02
Померла дочка останнього гетьмана України.
Померла дочка останнього гетьмана України.

   4 серпня в Швейцарії у віці 95 років померла молодша дочка останнього гетьмана України Павла Скоропадського – Олена Отт-Скоропадська.

   Колектив Волинського краєзнавчого музею щиро сумує з приводу непоправної втрати. Ми завжди будемо вдячні Олені Отт-Скоропадській за багаторічну плідну співпрацю з Волинським краєзнавчим музеєм, передані нею до музею спогади, особисті речі і матеріали, зокрема, унікальну колекцію українських поштових листівок, надрукованих у Коломиї і Відні у 30–40-х роках XX ст., та велику особисту прихильність до праці українських музейників.

Довідково:

Олена Скоропадська народилася в Берліні 5 липня 1919, через сімейні обставини часто змінювала місце проживання, переважно жила в Швейцарії та Німеччині. Посилаючись на «Цензор.НЕТ», інформує «Волинська правда».

Олена Отт-Скоропадська була двічі одружена, першим чоловіком був німець Герд Гіндер, який помер у квітні 1945 року, в 1948 році вийшла заміж вдруге за Людвіга Отта - швейцарського підприємця, директора найбільшого видавництва в Швейцарії Tagesanzaiger.

У подружжя народилося двоє дітей - Олександра та Ірен, в даний час живуть у Швейцарії.

Разом з Людвігом Оттом в 1991 році вперше відвідала Україну, після цього побувала в Україні ще кілька разів.

У 2004 році у Києві в Музеї гетьманства за участю автора відбулася презентація книги Олени Отт-Скоропадської «Остання з роду Скоропадських» (Львів, видавництво «Літопис»). Книга у формі новел розповідає про життя родини Скоропадських періоду 1919-1945 рр. Друге доповнене видання вийшло у пресі в 2013 році.

 «ВП» нагадує, що про життя родини Скоропадських написали свої книги волиняни – письменниця Валентина Штинько та журналіст Леонід Осауленко.

За життя Олена Отт-Скоропадська була знайома з багатьма відомими українцями, серед них - історик і державний діяч Дмитро Дорошенко, соціолог і політик В`ячеслав Липинський, історик Іван Мірчук та інші.

Володіла українською мовою, а також німецькою, французькою, англійською.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 831 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]