Головна » 2020 » June » 23 » 23 червня – день пам’яті жертв розстрілу в’язнів Луцької тюрми
09:25
23 червня – день пам’яті жертв розстрілу в’язнів Луцької тюрми
23 червня – день пам’яті жертв розстрілу в’язнів Луцької тюрми

У розділі експозиції Волинського краєзнавчого музею, присвяченому подіям Другої світової війни, розповідається про розстріл органами НКВС в’язнів Луцької тюрми у червні 1941 року.

Розстріляні у червні 41-го волиняни

У фондах Волинського краєзнавчого музею зберігаються фотодокументальні матеріали про цей злочин, збір яких продовжується. Зокрема, у 2017 році музей отримав сімейні реліквії загиблого у Луцькій тюрмі волинянина. Внучка розстріляного у червні 1941 року Степана Коханського передала до Волинського краєзнавчого музею фото і листи, написані під час ув’язнення, – про це повідомляв Район.Луцьк.

Онучка Степана Коханського

У 2016 році у Луцьку провели археологічні дослідження та локалізували одну братську могилу розстріляних в’язнів 23 червня 1941-го біля Луцької в’язниці. Вдалося також ідентифікувати імена двох розстріляних – Степана Коханського та Леоніда Сасая.

Відтак, дізнавшись про розкопки сім’я Степана Коханського вирішила поділитися сімейними реліквіями, які більш аніж півстоліття зберігалися на батьківщині загиблого – у селі Острівок Володимир-Волинського району. Зокрема, передали до музею фото, зроблене ще до війни приблизно у 1939 році.

На фото зліва на право: Степан Коханський з дочкою Оленою, Галина Коханська (дочка), Тетяна Коханська (дружина)

Згодом Галина Коханська за рішенням військового трибуналу військ НКВД Волинської області відбувала покарання за ст. 54-1, 54-2 КК УРСР у вигляді 15 років каторжних робіт на Воркуті. А дружина Тетяна була заслана до Тайшету.

Окрім того, сім’я передала коротку записку між Степана Коханського – повідомлення, про те, що передачу отримав.

До слова, перелік предметів, переданих ув’язненому також зберігся. Проте, за словами онучки Коханського, не всі вони були доставленні до діда. Перекреслені у списку речі, а саме продукти харчування, ув’язненим передавати забороняли, до камери потрапляв тільки одяг.

За що затримали Степана Коханського, сім’я так і не дізналася. Найімовірніша причина затримання – звинувачення у куркульстві.

Зі переказів дружини Тетяни відомо, що слідчий у справі Кохановського повідомляв їй про те, що чоловіка мають відпустити через відсутність провини. Проте вже 23 червня 1941 року без рішення суду Степана Коханського розстріляли.

Фото Степана Коханського та Леоніда Сасая

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 282 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]