Головна » 2016 » July » 26 » Обласний музей запрошує на відкриття виставки про волинських дисидентів
11:44
Обласний музей запрошує на відкриття виставки про волинських дисидентів
Обласний музей запрошує на відкриття виставки про волинських дисидентів

28 липня 2016 року о 12.00 год. у приміщенні Волинського краєзнавчого музею відбудеться презентація виставки «Волинські дисиденти – предтечі незалежності України». Створена вона на основі матеріалів з фондів музею. Приурочена виставка відзначенню 25-ої річниці незалежності України та пошануванню дисидентів (від лат. dissidens – незгідний) з теренів Волині, які пробудили національну свідомість людей у роки радянського тоталітаризму.

В основі виставки документальні матеріали, що висвітлюють історію третьої спроби українців у ХХ ст. здобути незалежність для своєї Батьківщини. Дисидентський Рух опору радянській тоталітарній системі виник на початку 1960-х рр. і проіснував до кінця 1980-х рр. Його характерними рисами були: ненасильницький характер боротьби, специфічна соціальна база (близько 80% незгідних становила інтелігенція), прагнення створити правову демократичну державу. Зрештою, саме дисиденти зініціювали створення у 1989 році всенародної громадсько-політичної організації «Народний Рух України» і, як наслідок, домоглися проголошення незалежності України у 1991 році.

Увазі відвідувачів представлені оригінальні фотографії провідників дисидентського руху, їх особисті спогади, промовисті свідчення численних незаконних арештів та документи про реабілітацію. Окремий блок матеріалів розповідає про перебування волинських політв’язнів в радянських концтаборах, тюрмах та спецпоселеннях. Експонуються і матеріали про співпрацю українських дисидентів із західними правозахисними товариствами, зокрема з організацією «Міжнародна амністія», котра намагалася допомагати в’язням совісті в радянських таборах.

Виставка «Волинські дисиденти – предтечі незалежності України» буде працювати до кінця серпня, в дні роботи музею з 10.00 до 18.00 год.

Сергій Лис,
провідний науковий співробітник відділу новітньої історії Волинського краєзнавчого музею

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 625 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.4/7
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]