Головна » 2015 » September » 6 » Музейники Волині навчалися у Польщі
18:17
Музейники Волині навчалися у Польщі
Музейники Волині навчалися у Польщі

   Нещодавно група музейників із Західної України побувала в місті Красностав, повітовому центрі Люблінського воєводства Польщі. У складі групи перебували й директори волинських музеїв Петро Хомич, Лариса Куль, Наталя Пась та викладачі Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Світлана Чибирак і Тетяна Трофімук-Кирилова.

   Поїздка була зорганізована громадською організацією «Товариство «Зелений Хрест» і відбулась у рамках проекту «Через кордони без бар’єрів – інтеграція неповносправних осіб через туризм та культуру», що був зреалізований у співпраці з Товариством «Magnum Bonum» за сприяння Програми транскордонного співробітництва – Польща – Білорусь –Україна. Фінансування для проведення семінару здійснювалось із коштів Європейської Комісії.

   Перший етап семінару відбувався в Львові, другий – у Польщі. На семінарських заняттях українські і польські експерти обмінювались досвідом роботи з відвідувачами, які мають інвалідність, і спілкувались про те, як:

  • забезпечити доступність музеїв та туристичних об’єктів для людей з інвалідністю без використання додаткових ресурсів;
  • використовувати можливості отримання фінансування на усунення архітектурних бар’єрів в туристичних об’єктах;
  • організовувати екскурсії для людей з інвалідністю, враховуючи їхні потреби.

   Учасники семінару із Львівської, Тернопільської, Рівненської та Волинської областей відвідали Національний музей у Майданеку і його філіал у Белжцю – музей-меморіал «Місце Пам’яті», Люблінський музей-замок, музей історії міста Люблін в Краківській Брамі та музей літератури ім. Й.Чеховича, мали змогу оглянути пам’ятки архітектури та історії в Замосці, Любліні, Красноставі.

Фрагмент експозицii у Нацiональному музеiї в Майданеку

Музей-меморiал «Місце Пам’яті» у Бeлжцах

Музей-Арсенал. Замосць

Музейники у Замосці

   Варто зауважити, що польські музеї в переважній більшості обладнані засобами доступності для відвідувачів із інвалідністю, зокрема, пандусами, пониженими бордюрами, поручнями на сходах, таблицями із шрифтом Брайля тощо.

   Музеєм-еталоном для роботи з неповносправними людьми є Регіональний музей у Стальовій Волі, де розроблена повноцінна програма заходів і міроприємств для таких відвідувачів. Тут створені спеціальні парковки для людей на колясках, тверді доріжки, в приміщенні ліквідовані всі архітектурні бар’єри, є підйомник, для незрячих встановлені спеціальні направляючі доріжки, які ведуть до експозиційних і навчальних залів, працюють відповідні аудіо дескрипції, створені інформативні таблиці шрифтом Брайля.

Таким пiдйомником обладнаний музей у Стальовiй Волi

На мольберті – рельєфне зображення картини, ідентичної до експозиційної (для незрячих)

Учасники семінару в дворі Регіонального музею в Стальовiй Волi

   Такі музеї є показовими і відображають моральну сторону та відношення суспільства до людей з інвалідністю та сприяють більш активній їх інтеграції в громадське життя.

   Щиро вдячні за організацію семінарських навчань голові львівського товариства «Зелений Хрест» Олександру Волошину, голові правління товариства «Magnum Bonum» в Красноставі Вєславу Бродовскі, всім, хто долучився до потрібної для музейних працівників справи.

Наталя Пась,

директор Камінь-Каширського краєзнавчого музею

Категорія: Камінь-Каширський народний краєзнавчий музей | Переглядів: 1018 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/6
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]