Головна » 2018 » July » 12 » Музей Лесі Українки у Колодяжному став на рік старшим
12:26
Музей Лесі Українки у Колодяжному став на рік старшим
Музей Лесі Українки у Колодяжному став на рік старшим

10 липня минуло 69 років від дня народження музею Лесі Українки у Колодяжному. З нагоди дня відкриття музею до уваги відвідувачів представлена виставка «Історія музею в документах і фотографіях», яка доповнює представлену в основній експозиції дану тему. Це світлини вигляду садиби у різні роки, наукові збірники про роботу музею, людей, які працювали у ньому у різні часи. Окремий розділ представляють основні видання закладу. Світлини розповідають про вигляд Косачівської домівки від післявоєнних до теперішніх днів.

Про дату відкриття музею свідчить обласна газета «Радянська Волинь» від 13 липня 1949 року. «Велике радісне свято відбулося в неділю, 10 липня, в колгоспному селі Колодяжному. Навіть дощ, що протягом дня неодноразово щедро проривався з важких сірих хмар, не перешкодив торжеству з приводу відкриття пам'ятника великій українській поетесі – відбудованого «Лесиного білого будинку»…Віднині «Лесин білий будинок» в селі Колодяжне став пам'ятником-музеєм великій українській поетесі Лесі Українці на Волині».

На вітрині експонується оригінал рішення (прийнятого пізніше, 15 липня 1949 року за №636) Виконавчого комітету Волинської обласної Ради депутатів трудящих «Про відкриття бібліотеки імені Лесі Українки в селі Колодяжне, Ковельського району, який затвердив:
«1. Відкрити в реставрованому будинку в селі Колодяжне Ковельського району, де жила і працювала поетеса Леся Українка, сільську бібліотеку, присвоївши їй ім'я «Бібліотека імені Лесі Українки».
2. Встановити на цьому будинку меморіальну дошку встановленого Комітетом в справах культосвітніх установ УРСР зразку.
3. Урочисте відкриття бібліотеки імені Лесі Українки провести 20 липня 1949 року.
4. Для організації проведення урочистого відкриття бібліотеки імені Лесі Українки згідно п.п. 1 цієї постанови створити комісію в складі:
1. Заст. голови Облвиконкому тов. Руденко М.А.
2. Зав. Облвідділу к/о роботи т. Абакановича Г.Й.
3. від ОК КП/б/У т. Іцкова
4. ОК ЛКСМУ т. Заболотний
5. від редакції «Рад.Волинь» т. Димаров
6. Секретар РК КП/б/У Ковельського району т. Левченко
7. Голова Ковельської РВК тов.Ярошевіч

Голова Виконкому Волинської обласної Ради депутатів трудящих Мизюк
Секретар виконкому Волинської обласної Ради депутатів трудящих Левченко».

Разом з бібліотекою була створена і невелика експозиція, яка дала початок теперішньому осередку культури, науки, просвітництва – Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки.

Джерело: Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки

Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 459 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]