Головна » 2021 » February » 9 » Литовезька громада фінансує археологічні розкопки для свого музею
11:01
Литовезька громада фінансує археологічні розкопки для свого музею
Литовезька громада фінансує археологічні розкопки для свого музею

Вже 32 роки в селі Литовеж, тепер це Литовезька громада, діє «Музей історії». У ньому зберігаються експонати від кам’яної доби до сьогодення. Унікальність музею в тому, що в ньому зберігаються речі, принесені місцевими мешканцями. Раніше вони належали їхнім предкам, але вже вийшли зі вжитку й зараз становлять історичну цінність. А ще в тому, що заради наповнення експозиції музею, керівництво громади замовило розкопки на своїй території. Про це розповідає «БУГ».

В кімнатах музею віддзеркалюються звичаї литовежан

Голова ГО «Побужжя», директорка Литовезького ліцею імені Володимира Якобчука Тетяна Іваницька, яка опікується музеєм, каже, що в кімнатах музею віддзеркалюються звичаї литовежан, їхній побут і традиції.

Тут знаходяться елементи посуду, датовані ІІ ст. до нашої ери, унікальні старовинні вишиті вироби, речі повсякденного вжитку та інше. Загальна кількість експонатів – понад 200.

«Люди не залишились байдужими до поповнення музею експонатами: самі несли, везли, телефонували з пропозиціями. Так, музей поповнився багатьма цікавими речами. Тут і одяг, і рушники, починаючи 1925 роком.

Велику цінність являє собою одяг чоловіків і жінок 1912 року. Це робочі полотняні грубі сорочки, але є і святковий одяг. Є вишиті камізельки, запаски, спідниці, рушники, скатертини. Подивитись є на що», – розповіла Тетяна Іваницька.

Вона зазначила, що музей має надзвичайно важливе культурно-історичне значення не лише місцевого, а й національного масштабу. Адже популяризує національну спадщину Волині й Іваничівщини, зокрема.

За її словами, тут можна дізнатися як жили, в що одягалися і якими предметами побуту: меблями, посудом, інструментами та іншим приладдям користувалися місцеві мешканці кілька століть тому. А це дуже цікаво і корисно.

Аби врятувати музей, виграли грант на 147 тисяч гривень

Тетяна Іваницька розповіла, що музей був заснований ще 1-го вересня 1989 року й там була лише одна кімната зі стендами.

Однак за понад 30 років роботи приміщення почало руйнуватися і перебувало в аварійному стані.

Аби його відновити і розширити, керівництво громади взяло участь в проєкті «Відновлення музею – запорука розвитку місцевого туризму», який реалізується ГО «Побужжя» завдяки підтримці в рамках конкурсу грантів за проектом «Участь в дії: практики взаємодії влади та громади», впроваджується ГО «Розвиток Волині» та фінансується в рамках Фонду підзвітності Міністерства закордонних справ Нідерландів.

Таким чином музей виграв грант на суму майже 147 тисяч гривень.

«Агрофірма «Луга нова» дала кошти на встановлення вікон, вхідних і міжкімнатних дверей, а зовнішній вигляд будівлі та внутрішні роботи вже зроблені за гроші виграного нами гранту.

Ми відновили ту кімнату, яка функціонувала раніше і, завдяки розширенню приміщення, обладнали ще дві. Тепер ми можемо зібрати і виставити ще більше експонатів», – тішиться Тетяна Іваницька.

Відтак, 24-го грудня 2020 року відбулося відкриття оновленого Музею історії села Литовеж.

Заради поповнення експозиції музею, фінансують розкопки

Голова Литовезької громади Олена Касянчук переконана, що її громада має унікальний туристичний потенціал. Адже на цій території є давні історико-культурні пам’ятки. Зокрема, у селі Литовеж знаходиться пам’ятка археології національного значення – городище «Замок», яке належить до ІХ-ХІІІ століть.

На цій території, під час археологічних розкопок, було знайдено чимало предметів вжитку, виявлено залишки культур бронзового періоду і римської доби. Чимало предметів колишніх розкопок поповнили експозицію музею.

Вона зазначила, що аби зберегти багаті надбання жителів громади та їх предків, й аби нащадки знали і пам’ятали історію своєї малої Батьківщини з місцевого бюджету громади профінансували розкопки і виділили 50 тисяч гривень.

«Місцевість навколо села досліджували місцеві краєзнавці, київські географи, та працівники Інституту археології НАН України. Вони і з’ясували, що під землею міститься безліч матеріалу для подальшого вивчення.

Аби віднайти ці цінні для нас експонати й поповнити ними наш музей, вирішили профінансувати розкопки і виділили з місцевого бюджету 50 тисяч гривень. Дослідження на городищі у Литовежі восени 2020 року провів Литовезький загін охоронної археологічної експедиції від Інституту археології НАН України під керівництвом Сергія Панишка.

Більш цінніші знайденні предмети потраплять в обласний краєзнавчий музей, а ті, які мають трішки меншу цінність, вже у наш. Але для нас і вони цікаві й важливі. Бо це історія нашого краю», – розповіла Олена Касянчук.

Тож, аби збагатитися історичними фактами про минуле Іваничівського краю, не обов’язково їхати у Волинський краєзнавчий музей. Це можна зробити і в Музеї історії села Литовеж, яке, до речі, раніше було містом і мало Магдебурзьке право.

Переглядів: 177 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]