Головна » 2021 » June » 27 » Конституція – оберіг нашої державності
14:23
Конституція – оберіг нашої державності
Конституція – оберіг нашої державності

28 червня Україна відзначає державне свято – День Конституції України. Конституція Незалежної України, прийнята 28 червня 1996 року, стала важливим етапом в українському державотворенні та законотворчості, у розвитку українського суспільства, стала продовженням багатовікових конституційно-правових традицій українського народу. Саме Конституція проголосила Україну суверенною, незалежною, демократичною, правовою державою, визнала людину найвищою соціальною цінністю.

У різні періоди існування українського народу були спроби отримати юридичне оформлення держави. Ще в період Київської Русі на віче укладалися договори між князем і його народом та його дружиною, що відображено в різних редакціях «Руської Правди». Особливу роль у формуванні конституційних ідей в Україні відіграла Конституція, створена Пилипом Орликом, ставши в Європі першим подібним документом.

Та вперше це вдалося належним чином зробити після тривалої і напруженої роботи над Основним Законом держави 28 червня 1996 року.

Писали українську Конституцію цілих шість років – з 1990 по 1996. В кінцевому підсумку було прийнято о 9.18 ранку 28 червня. За Основний Закон віддали свої голоси 315 народних депутатів (при 300 необхідних) і голосували вони окремо за кожну статтю. Для цього Рада безперервно працювала 24 години.

З усіх пострадянських республік, Україна прийняла Конституцію останньою, а міжнародне співтовариство визнало її однією з найдемократичніших у світі.

До Дня Конституції України у Рожищенському історико-краєзнавчому музеї підготовлено виставку «Конституція – оберіг нашої державності», яка дає можливість зрозуміти, яким важливим і важким був процес створення власної Конституції та відображає найважливіші шляхи становлення українського конституціонізму, що триває і зараз.

Джерело: Рожищенський історико-краєзнавчий музей

Категорія: Рожищенський народний краєзнавчий музей | Переглядів: 318 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]