Головна » 2019 » April » 3 » Конкурс знавців історії відбувся у Володимир-Волинському музеї
10:58
Конкурс знавців історії відбувся у Володимир-Волинському музеї
Конкурс знавців історії відбувся у Володимир-Волинському музеї

28 березня у Володимир-Волинському історичному музеї відбувся конкурс «Вивчай історію рідного міста» імені Омеляна Дверницького.

У XIX столітті у Володимирі-Волинському жив мировий суддя та краєзнавець Омелян Миколайович Дверницький (1834–1907). Він старанно вивчав минуле рідного волинського краю, у 1887 році створив Давньосховище святого Володимира – праобраз нинішнього Володимир-Волинського історичного музею, проводив наукову краєзнавчу роботу і збір старожитностей. Тому в пам'ять про нього у музеї започатковано краєзнавчу вікторину зі знання історії рідного міста – давньої столиці Волинсько-Галицької держави, що проводиться третій рік поспіль серед молоді.

У 2019 році до участі в конкурсі були залучені студенти місцевих навчальних закладів: педагогічного коледжу ім. А. Кримського, вищого професійного училища і агротехнічного коледжу. Учасники вікторини відповідали на запитання з історії сакральної архітектури, топоніміки, гідрології тощо та показали хороші знання життя і діяльності видатних уродженців Володимирщини. Юні краєзнавці жваво обговорювали історичні загадки і розшукували в експозиції музею експонати за їх описом, розповідали про функціональне призначення етнографічних експонатів (рубель для прасування, форму для сирної паски та човник для ткацтва).

Команду Володимир-Волинського агротехнічного коледжу, котра показала найкращі знання, представляли Ірина Пех, Богдан Петрик, Анастасія Мельничук та Олена Романюк (викладач: Анатолій Пісоцький). Достойні знання та креативність проявили також команди студентів Володимир - Волинського вищого професійного училища у складі Владислава Вавринюка, Дениса Конона, Ярослава Мартинюка, Владислава Юхна (викладач: Юрій Куровський), а також педагогічного коледжу ім. А. Кримського у складі Лесі Гавронської, Лілії Євтушик, Вікторії Забродської та Яни Яструб (викладач: Микола Стрільчук).

За фінансового сприяння відділу культури і туризму Володимир-Волинської міської ради усі учасники конкурсу та їх викладачі були нагороджені подарунками.

Оцінювало знання юних істориків журі у складі: завідуючої сектором наукових досліджень ДІКЗ «Стародавній Володимир» Світлани Федосєєвої, вчителя історії Володимир-Волинського НВК-ліцей №3 Наталії Руденко та заступника директора Володимир-Волинської гімназії імені О.Цинкаловського, вчителя історії Володимира Данилюка.

Вікторина пройшла у дружній, щирій атмосфері. Сподіваємося, що подібні заходи спонукають молоде покоління глибше пізнавати історію рідного краю. Висловлюємо щиру вдячність усім, хто долучився до краєзнавчого заходу.

Богдан Янович,
науковий співробітник Володимир-Волинського історичного музею

Фото: Ганна Доскоч

Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 565 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]