Головна » 2016 » July » 13 » «Хрести-фігури» покажуть в обласному музеї
11:24
«Хрести-фігури» покажуть в обласному музеї
«Хрести-фігури» покажуть в обласному музеї

Волинський краєзнавчий музей запрошує 15 липня 2016 року о 12.00 год. на презентацію виставки «Фігури» та оброчні хрести, як елемент народної культури» та зустріч з лучанином Павлом Савчуком.

Павло Савчук є відомим мандрівником, краєзнавцем, волонтером. Віднедавна працює у Ківерцівському національному природному парку «Цуманська пуща» на посаді начальника відділу по еколого-освітній та рекреаційній роботі. Активно займається туризмом. Здійснив ряд цікавих мандрівок: сплав річкою Прип’ять (від озера Любязь Волинської обл. до озера Нобель Рівненської обл.), сплав річками Чорногузка, Стир, велоподорож озерами Полісся (13 озер за два дні) та багато ін. Свої враження від подорожей передає через світлини, відео, які поширює в соціальних мережах.

У мандрівках Павло Савчук завжди звертав увагу на «хрести-фігури», які виринали біля доріг, окраїн населених пунктів. Кожен з них має свої характерні особливості. На Поліссі (Волинська, Рівненська, Житомирська області, південь Білорусії), частково на півдні цих областей, придорожні хрести оздоблені певними атрибутами (символами Страстей Господніх): молоток, гвіздки, драбинка, спис, табличка та ін. З якого часу і чому саме ця символіка використовується на Поліссі достеменно не відомо. Дерев’яні хрести, «фігури» споруджувалися на полях, дорогах, на місцях, які вважалися святими, але найчастіше на перехрестях. Колись хрести ставили й для відведення холери, вірячи, що вони вбережуть село.

Павло Савчук зібрав чимало цікавих історій про придорожні хрести та зробив біля 150 фотографій.

На виставці «Фігури» та оброчні хрести, як елемент народної культури» можна оглянути значну частину світлин Павла. На ній експонуються також ткані рушники початку ХХ ст. з фондів Волинського краєзнавчого музею. Адже давня традиція прикрашати «фігури» та оброчні хрести рушниками, хустками, фартушками існує й нині. Доповнюють виставку дерев’яні вирізьблені фігурки Ісуса Христа ХVІІІ ст. та металеві ковані хрести. На фотографіях етнографа Алли Дмитренко зафіксовані поліські «оброчні хрести» та новостворені хрести, які ставлять в деяких селах біля домівок з написом «на здоров’я».

Запрошуємо оглянути виставку, долучитися до обговорення теми «Фігури» та оброчні хрести, як елемент народної культури» та познайомитися і поспілкуватися із завзятим мандрівником Павлом Савчуком.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 891 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]