Головна » 2015 » September » 29 » «Друге» життя експонатів Ковельського музею
16:07
«Друге» життя експонатів Ковельського музею
«Друге» життя експонатів Ковельського музею

   У Ковельському історичному музеї відбулась неординарна подія – до виставкової зали повернулись експонати, які перебували на реставрації у пошукового загону «Відродження». Ще торік, коли командир загону підполковник Збройних Сил України Вадим Дорофєєнко привіз експонати із зони АТО для Ковельського історичного музею, міський голова Олег Кіндер звернувся до пошуковців з проханням відреставрувати кілька музейних раритетів: ручний кулемет Дегтярьова зразка 1927 року, пістолет-кулемет Шпагіна зразка 1944 року і танковий кулемет «Максим» зразка 1906 року.

   За словами підполковника Дорофєєнка, пошуковий загін під його керівництвом не вперше займається реставрацією військової зброї. Ремонтувати експонати з Ковельського музею було цікаво та водночас складно. Адже запчастини до них сьогодні відшукати неможливо. Тож довелося виготовляти усе власноруч. Чищенням та підготовкою зброї до реставраційних робіт займався заступник командира загону Ігор Мизовець, токарні роботи виконав син померлого волонтера, ковельчанин Роман Чилій, зварювальними роботами та фарбуванням займався член пошукового загону та волонтер Володимир Галазюк, запчастини з деревини виготовляв Роман Жабюк.

   Роботою пошуковців задоволені й працівники музею. Головний зберігач фондів Мирослава Мороз каже, що зразки зброї, а точніше її частини, експонувалися в музеї понад двадцять років. Фрагмент кулемету «Максим» працівники привезли з села Уховецьк, коли там закривали місцевий музей та передавали експонати в інші установи. Кулемет Дегтярьова було знайдено у Скулинському лісі приватними особами, які й привезли його до Ковеля.

    «Друге» життя раритетній зброї дали реставратори пошукового загону «Відродження» ДП «Волинські старожитності». Власними силами вони виготовили та встановили відсутні запчастини, пофарбували та відновили первозданний вигляд.

   Міський голова Олег Кіндер особисто був присутній під час передачі відновлених експонатів Ковельському історичному музею. Він відзначив роботу загону «Відродження», подякував Вадиму Дорофєєнку за співпрацю, яка триває уже не перший рік, за проведену військово-патріотичну роботу та збереження історичної пам’яті. Нагадав, що завдяки пошуковцям ковельчани мають змогу побачити експонати, привезені із зони бойових дій: у Ковельському історичному музеї діє виставка «Антитерористична операція: весна-літо 2014 року», створена за сприяння загону «Відродження».

Джерело: Ковельська міська рада

Категорія: Ковельський історичний музей | Переглядів: 1067 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]