Головна » 2020 » June » 22 » До Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни
11:24
До Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни
До Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни

Один з музейних документів, у якому йде мова про 22 червня 1941 року.

У перші дні війни лучани гинули під німецькими авіабомбами і від радянських куль у місцевій в’язниці. Після захоплення міста вермахтом 25 червня нацистський окупаційний режим фактично одразу почав реалізовувати свою політику шляхом масових страт. Поряд із вбивствами лучан, у результаті бойових дій було знищено 60% будівель в місті.

Детальніше про це свідчить представлений документ, який підтверджується значною кількістю спогадів, серед них і протоієрея Леоніда Долинського: «І дійсно, у перші дні, по приході німців усюди на вулицях можна було побачити трупи, а ще більше їх лежало під руїнами домів. Проти Братської церкви стояла валка спалених особових автомашин, а в них трупи військових, що не встигли вискочити під час нальоту. Населення, рятуючись від пошестей, ховало трупи в неглибоких ямах по подвір’ях, площах і понад шляхами».

Ця сторінка в історії міста висвітлена у книзі кандидата історичних наук, завідувача науково-експозиційного відділу новітньої історії Волині Волинського краєзнавчого музею Богдана Зека «Луцьк у роки нацистської окупації (1941–1944): монографія. – Луцьк: Вежа-Друк, 2017. – 421 с.»

Працівники відділу музейного розвитку
та екскурсійного забезпечення з
сектором маркетингу та комунікацій
Волинського краєзнавчого музею

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 240 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]