Головна » 2017 » June » 6 » Дитячий світ
12:29
Дитячий світ
Дитячий світ

До Міжнародного дня захисту дітей у Волинському краєзнавчому музеї відкрилась мила, весела і цікава виставка – «Дитячий світ на поштовій листівці початку ХХ століття».

Унікальна колекція була зібрана художником Карелом Якубеком (1923–2008), а до Волинського краєзнавчого музею у 2017 році передана колекціонером Олегом Гаврилюком. Увазі глядачів пропонується частина колекції «дитячої тематики» – новорічно-різдвяні, пасхальні, на анімалістичні сюжети тощо.

З розвитком фотографії в кінці ХІХ століття набули поширення і поштові картки. Перші поштові листівки з'явилася із приводу Різдвяних і Новорічних свят. На листівках найчастіше зображувалася дитина Христос у яслах або інші релігійні сюжети, а також види із засніженими хатинками, церквами, баскими трійками й ошатними селянськими дітьми. Традиційно на різдвяних листівках зображувалися сцени Різдва Христового, Віфлеємська зірка, янголи, ялинка або ялинові гілки, гостролист або пальмова гілка, дзвіночки і свічки, ніч, зірки, місяць, сніжинки, зимові пейзажі, і, звичайно ж, головна дійова особа Різдва – Санта-Клаус або Святий Миколай.
Проте в кожній країні були свої улюблені сюжети різдвяних листівок. Наприклад, на німецьких найчастіше можна було зустріти сажотрусів, гномів, свинок, композиції зі свічками, підковами, дзвіночками; на французьких – гарних панночок, пляшки з шампанським, зірки, календарі; на англійських – вільшанку, гілки плюща, омели, вересу; на листівках скандинавських країн – добрих і веселих гномів, маленьких діточок з подарунками, панів та панянок у традиційному одязі.

Це були не просто листівки, а твори мистецтва, що представляли репродукції творів знаменитих художників, таких як Маковский, Бенуа, Білібін, Бакст, Реріх та ін. Не дивно, що ці листівки коштували дуже дорого. Також випускались листівки з видами міст, на яких зображувалися храми, пам’ятники, історичні або й просто гарні будинки, вулиці, дещо пізніше – ілюстрації до окремих літературних творів; далі – квіти, дитячі і жіночі голівки тощо. Листівка поштою сприймалася як подарунок художньої мініатюри, її унікальність у тому, що на зворотному боці було особисте звертання, що зберігало тепло рідних чи дружніх рук. Зустрічалися листівки великі та зовсім маленькі, з тканини, дерев’яні, з візерунковими просіками, ароматні, музичні… Для їхнього зберігання випускали спеціальні альбоми, листівками прикрашалися інтер’єри будинків, щоденники й шкатулки.

Дитячі образи на поштових листівках з’явилися на початку ХХ століття. Популярними були листівки-фотокартки, розфарбовані вручну, із дітками в костюмах янголяток та сюжетними сценками, а також анімалістичними і казковими героями.

Позитивними враженнями від перегляду виставки ми хочемо поділитися з вами, відвідувачі, музею! Кожна листівка – це неповторний дитячий світ, який випромінює тепло і щастя, даруючи всім радісні емоції.

Листівки пропонованої тематики експонуються вперше.

Ілона Несторук,
старший науковий співробітник відділу фондів Волинського краєзнавчого музею

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 662 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]