Головна » 2021 » December » 8 » Діджиталізація волинських музейних скарбів
18:21
Діджиталізація волинських музейних скарбів
Діджиталізація волинських музейних скарбів

Питання оцифрування музейних фондів, як ніколи актуальне. Проте цей процес вимагає не лише часу, вміння, техніки, а й фінансування. Важливо, що в сучасних не простих умовах, музеї знаходять додаткове фінансування за рахунок грантів. Для того, щоб більше дізнатись про проєкт, Еспресо.Захід поспілкувався із Оксаною Важатко, директоркою Волинського краєзнавчого музею у Луцьку.

Пані Оксано, розкажіть про проєкт із оцифрування фондів ВКМ? Яка його мета, в рамках якого гранту він буде реалізований?

У липні 2021 року проєкт Волинського краєзнавчого музею «Диджіталізація музейних фондів» переміг у третьому конкурсі інфраструктурних грантів  за програмою House of Europe. Було подано майже 1400 заявок. До фінансування відібрали лише 24 проєкти з усієї України. Окрім музею, серед переможців були ще дві організації з Луцька - ГО «Мистецьке об’єднання «Стендаль» та ГО «Інклюзивні студії». Бюджет проекту становить майже 300 тис грн.

Реалізація проєкту «Діджиталізація музейних колекцій» сприятиме переходу нашої установи на новий рівень у виконанні базових завдань музейної установи. Йдеться про облік, вивчення, збереження, використання та популяризацію культурної спадщини. Коштом гранту планується створити інформаційну систему музею, яка включатиме облікові документи, переведені в електронну форму, та пов’язані з ними оцифровані предмети музейних колекцій. Буде автоматизовано та удосконалено процес обліку, що полегшить роботу як музейних співробітників різних відділів, так і науковців, дослідження яких базуються на музейних фондах. Діджиталізація сприятиме збереженню пам’яток та додатково застрахує суспільство від втрати культурних цінностей, які є загальносвітовим надбанням. Вдасться здійснити дублювання в електронній формі облікових документів та високоякісної фотофіксації самих предметів (зокрема, це допоможе під час реставрації предметів, створення репринтів). Особливу увагу заслуговує 3D-зйомка предметів, яка використовуватиметься в процесі реалізації гранту. Оцифрування також дає додаткові переваги під час організації проектів, здійснення постингу у соціальних мережах та на сайті музею, при використанні мультимедійних технологій у музейній експозиції,  підсилюючи інформативность та атрактивності.

Скільки часу триватиме проєкт, який обсяг матеріалів плануєте оцифрувати?

Проєкт має бути реалізований до 25 грудня 2021 року. Це в частині закупівлі техніки та програмного забезпечення. З 2022 року плануємо розпочати облік нових надходжень через електронну систему обліку. Другим етапом стане введення в базу та оцифрування музейних предметів, які вже зберігаються у наших фондах. А це майже 170 тис. предметів основного фонду, тобто тих, що належать до Державної частини Музейного фонду України,  та приблизно така ж кількість предметів науково-допоміжного фонду. Це набагато складніший процес. Адже мова йде не лише про механічне внесення даних, а про повну своєрідну інвентаризацію наших колекцій.  Інформація про кожен предмет перед тим, як бути внесеною в електронну базу, має бути проаналізована, критично оцінена, звірена з сучасними дослідженнями. Ми вже стикалися з ситуацією, коли атрибуція музейного предмету частково чи повністю не правильна. Ми говоримо про предмети, які надходили до колекцій музею 30, 40, 50 і більше років тому, коли науковці мали набагато менше джерел до пошуку інформації. Маючи набагато ширші можливості, ми маємо інформацію вивірити, доповнити перш ніж вносити в електронну базу. Тож процес повного оцифрування фондів затягнеться на роки.

Чи буде проєкт з оцифрування поштовхом до віртуальних екскурсій стінами ВКМ, чи можливо вже є такі екскурсії чи відеопроєкти?

Зараз на сайті музею ми виставляємо окремі музейні предмети і будемо це робити й надалі. Якщо ви слідкуєте за нашими сторінками у соцмережах та сайтом, то мали змогу бачити, що на сайті є закладка «віртуальний музей» з опціями «онлайн виставки» та «3D експонати». Саме там відвідувач може познайомитись з окремими виставками та експонатами нашого музею. Цією роботою зараз у нас займається Микола Юхимчук.

Чи це перша подібна ініціатива музею з оцифрування, чи вже було щось зроблено?

Якщо ми говоримо про введення системного обліку та оцифрування, то так, це перша спроба.

Хто входить до команди проєкту?

Проєкт підготували у 2019 році і подали на цю ж програму, але він тоді не пройшов відбору. Над написанням проєкту ми працювали разом з Людмилою Мірошниченко-Гусак, Світланою Чибирак, Ігорем Маркусом. В 2020 році Ігор Маркус допрацював проєкт і подав на новий конкурс. Від початку реалізації до проєкту долучилася бухгалтер Наталія Грицюк. Після встановлення техніки, налагодження  програми до роботи включиться відділ фондів на чолі з головним зберігачем Ольгою Корецькою.

Які цікаві експонати вже оцифровані і напевне здивують відвідувачів?

З того що було виставлено на сайті, великий інтерес викликав  дзвіночок «Lady Bell»  (Англія, ХІХ століття, бронза; кімнатний дзвіночок використовувався раніше для виклику прислуги)

Дзвіночок «Lady Bell», Англія, ХІХ століття, бронза. Кімнатний дзвіночок використовувався  для виклику покоївки та  для збору родини за столом. До ВКМ потрапив у 2005 році з Ягодинської митниці

Качинський скарб срібних речей давніх готів V ст. н. е.

Розкажіть, які цікаві виставки та заходи пропонуються відвідувачам в грудні 2021 року?

У грудні ми плануємо відкриття трьох нових виставок різдвяно-новорічної тематики у Волинському краєзнавчому музеї, Художньому музеї та Музеї волинської ікони. Слідкуйте за анонсами.

Тетяна Яцечко-Блаженко та Оксана Важатко

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 1590 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]