Головна » 2020 » June » 9 » 9 червня – 6 річниця від створення добровольчого підрозділу «Світязь»
10:57
9 червня – 6 річниця від створення добровольчого підрозділу «Світязь»
9 червня – 6 річниця від створення добровольчого підрозділу «Світязь»

Блок матеріалів виставки «Пам’ятай, Україно, героїв своїх» у Волинському краєзнавчому музеї розповідає про роту поліції особливого призначення «Світязь», її участь в антитерористичній операції (АТО) на Донбасі.

У зв’язку із загрозою державному суверенітету і територіальній цілісності держави у структурі Міністерства внутрішніх справ України були створені спеціальні підрозділи. Таким чином 9 червня 2014 р. у Волинський області із числа добровольців була сформована рота «Світязь». Вже 13 серпня підрозділ вирушив у зону АТО. Добровольці брали участь у боях за м. Іловайськ Донецької області. Особовий склад 29 серпня виходив разом з іншими українськими захисниками так званим «зеленим коридором». У боях з противником загинули добровольці роти «Світязь»: Володимир Іщук, Олександр Сацюк, Олександр Сивий, Максим Ляшук, Сергій Помінкевич, Мирослав Столярчук, Віктор Шолуха.

Після доукомплектування і бойового злагодження рота «Світязь» знову вирушила у зону АТО, де обороняла м. Вуглегірськ Донецької області під час боїв на Дебальцівському плацдармі. Опинившись в оточенні, рота «Світязь» разом із нечисленним підрозділом Збройних Сил України продовжували контролювати частину міста і вести ближні бої з противником. Завдавши втрат ворогу, 30 січня 2015 р. добровольці роти «Світязь» без втрат вийшли з оточення.

Підрозділ продовжував виконувати завдання у районі проведення АТО на території Донецької і Луганської областей. Нині рота «Світязь» задіяна в операції Об’єднаних сил (ООС) на Донбасі.

Серед експонатів виставки, які розповідають про бойовий шлях підрозділу, – прапор роти «Світязь», винесений з Іловайського котла Андрієм Квачем, однострій першого командира підрозділу Олександра Фацевича, у якому він пройшов той горезвісний Іловайський котел.

Колекція поповнювалася завдяки добровольцям роти: «Байді», «Сєдому», «Лінгвісту», «Павуку», «Азову» та іншим захисникам, які передавали музею власні реліквії заради збереження історії. Бійці підрозділу неодноразово ставали героями проектів «Перемоги української зброї» і «Наші захисники» Волинського краєзнавчого музею.

Легкої вам подальшої служби, хлопці, низький уклін за жертовність у боях з ворогом, щира вдячність за підтримку музейних ініціатив та вічна пам’ять всім полеглим захисникам Батьківщини.

СЛАВА УКРАЇНІ!   ГЕРОЯМ СЛАВА!

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 248 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]