Головна » 2020 » September » 2 » 2 вересня – день закінчення Другої світової війни
13:29
2 вересня – день закінчення Другої світової війни
2 вересня – день закінчення Другої світової війни

2 вересня Україна, разом з рештою країн земної кулі, відзначає 75-річницю від часу завершення Другої світової війни – наймасштабнішого збройного конфлікту в історії людства. Війна почалася 1 вересня 1939 року з нападу гітлерівської Німеччини на Польщу та завершилася 2 вересня 1945 року капітуляцією останньої держави Осі – Японії. У війні взяло участь понад 60 країн, які зрештою утворили два протилежні військові табори: блок країн Осі та антигітлерівську коаліцію («союзники»). Безпосередньо в бойових діях взяли участь понад 100 млн. осіб.

Україна в ході війни опинилася в епіцентрі світового протистояння. Вже восени 1939 року Західна Україна, яка тоді перебувала в складі Польщі, пережила перші німецькі бомбардування, а потім вторгнення та майже дворічні репресії з боку сталінського режиму. У 1941–1944 роках на теренах України тривали фронтові бої, а місцеве населення пережило жахливі злочини вже нацистського окупаційного режиму. У 1945 році мільйони українців взяли участь в остаточному розгромі німецького ІІІ Рейху та Японії.

Сукупні людські втрати України були величезними. Внаслідок бойових дій на наших теренах загинуло близько 8 млн. людей: з них 2,8 млн. військовослужбовців і партизан та 5,2 млн. цивільного населення. Демографічні втрати склали близько 2,4 млн. ненароджених. При цьому вклад українців у знищенні нацизму був величезний. Проти держав Осі понад 6 млн. українців воювало в лавах Червоної армії, до 120 тис. у складі Війська Польського, понад 100 тис. в лавах УПА, до 80 тис. у рядах армії США, понад 45 тис. в лавах арміях Великобританії та Канади, понад 6 тис. у підпіллі й армії Франції (цифри подані згідно даних УІНП).

До 75-річниці від часу завершення Другої світової науково-експозиційний відділ новітньої історії Волині Волинського краєзнавчого музею розгорнув виставку Українського інституту національної пам’яті «Українська Друга світова: 1939–1945». З якої можна дізнатися про трагічну долю Карпатської України та початок війни в 1939 році, нацистську окупацію та злочини гітлерівців проти українського цивільного населення, створення радянського партизанського руху й УПА, фронтові бої. А також про страшні сторінки Голокосту – геноциду єврейського народу, який вчинили нацисти та Сюрґюн – депортацію сталінським режимом кримських татар.

Окрім цього, відвідувачі можуть ознайомитися з постійно діючою частиною експозиції Волинського краєзнавчого музею «Волинь у Другій світовій війні (1939–1945)», яка була частково оновлена у цьому році. З її великого масиву речових та фотодокументальних експонатів можна дізнатися про специфіку Волині у цій війні та відчути дух тієї страшної епохи.

Вшановуючи пам’ять жертв нацизму, побажаймо, аби ніколи знову на наші терени не повернувся жоден із тоталітарних режимів.

Пам’ятаймо і перемагаймо!

Яна Лис,
старша наукова співробітниця
науково-експозиційного відділу новітньої історії Волині
Волинського краєзнавчого музею

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 239 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]