Головна » 2020 » June » 28 » 28 червня – День Конституції України
00:34
28 червня – День Конституції України
28 червня – День Конституції України

28 червня Україна вчергове відзначатиме своє велике державне свято – День Конституції. Волинський краєзнавчий музей вітає усіх з цим святом!

Конституція – це Основний Закон держави, що закріплює суспільний і державний лад, систему, порядок утворення і компетенцію органів державної влади, виборчу систему, основні права, свободи і обов’язки громадян та інші найважливіші державно-правові інститути і таким чином визначає принципи регулювання суспільних відносин. Тож боротьба за те, аби вона базувалася на міжнародних демократичних нормах та дійсно діяла – це боротьба за нашу Незалежність та шанування прав людини.

У Волинському краєзнавчому музеї є низка цікавих експонатів з конституційної тематики, та нині розгорнуто виставку «Конституція України: в боротьбі за демократію», присвячену Основному Закону.

Але спочатку зробимо невеликий екскурс в історію, підкріплений прикріпленими до цього допису музейними світлинами. Історично перший український основний закон під назвою «Пакти й Конституції законів та вольностей Війська Запорозького» було прийнято з ініціативи Гетьмана Пилипа Орлика ще далекого 5 квітня 1710 року.

Сама ж Конституція стала однією з перших у Європі та містила у собі дійсно демократичні положення, закріплювала верховенство права й поділ влади на три гілки: виконавчу, представлену Гетьманом, законодавчу, представлену Генеральною Радою, і судову, представлену Генеральним судом. На жаль, «Пакти і Конституції…» діяли на частині українських земель лише до 1714 року.

Потім Україну надовго поглинуло російське самодержавство. Лише з проголошенням Української Народної Республіки з'явилась можливість відродження конституційного процесу. У 1918 році в УНР була прийнята одна з найпрогресивніших, зокрема у сфері прав людини, тогочасних конституцій; наприклад, в ній жінки повністю де-юре урівнювалися в правах з чоловіками. Та поразка Української революції і окупація УНР у 1920 році російськими і польськими військами не дали тоді змогу українцям утвердити свій новий основний закон.

За часів радянської влади в Україні було прийнято чотири Конституції УРСР у 1919, 1929, 1936 та 1978 роках. Та оскільки Радянська Україна була квазі-державою, прописаною московською владою лише на папері, то такими ж були і її основні закони.

Уже після проголошення «Декларації про державний суверенітет України» 16 липня 1990 року розпочала роботу комісія з розроблення її нової Конституції. Ще гостріше питання прийняття нового основного закону постало після проголошення 24 серпня 1991 року незалежності України. І, нарешті, 28 червня 1996 року в нашій країні змогли прийняти нову демократичну Конституцію.

У Волинському краєзнавчому музеї нині представлено (звісно, доступною для відвідувачів вона зможе бути лише після зняття карантинних обмежень) фотодокументальну виставку «Конституція України: в боротьбі за демократію». Сформована вона на основі копійних та оригінальних документів, світлин, плакатів, книг, газет, рукописних матеріалів з фондів музею, починаючи з часів Пилипа Орлика та закінчуючи сьогоденням. Фотокопії сторінок «Пактів й Конституцій…» з підписом і печаткою П. Орлика та Конституцій УНР, оригінальні Конституції УРСР різних років, світлини історично перших творців Конституцій України (зображення пам’ятної дошки з умовним зображенням П. Орлика, фотографія М. Грушевського) тощо.

Унікальними є матеріали, передані до музею колишніми народними депутатами Верховної Ради України Андрієм Бондарчуком (був членом першої Конституційної Комісії ВРУ в 1990–1994 рр.) і Миколою Жулинським (член групи «Конституційний центр» ВРУ в 1994–1998 рр.). Серед них, зокрема, нині вже доволі раритетні чотири оригінальні проекти Конституцій України 1992–1996 років та експресивні примітки (своєрідна літописна стенографія) Миколи Жулинського на аркушах з окремими статтями проекту Основного Закону, зроблені ним під час обговорення і голосування за нього в ніч з 27 на 28 червня 1996 року. На своєму примірнику проекту Конституції 1996 року Микола Григорович зібрав підписи усіх депутатів від Волинської області, які підтримали прийняття нового Основного Закону України. Цікавою є і підбірка матеріалів волинської преси 1996 року з приводу тодішнього перебігу конституційного процесу.

Окремим блоком представлені й саморобні плакати з витягами із Конституції України щодо дотримання прав людини. Їх у різні роки (від кінця 1990-х і до Євромайдану) виготовляли борці за дотримання демократичних норм у нашій країні. Адже не можна забувати, що держава існує для людини, а не навпаки: «Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави» (ст. 3). Виставка «Конституція України: в боротьбі за демократію» буде працювати після зняття карантинних обмежень у дні роботи музею до Дня Незалежності України. А поки що можна ознайомитися з частиною експонатів на прикріплених до допису світлинах.

Яна Лис,
старша наукова співробітниця Волинського краєзнавчого музею

Джерело: Віртуальний музей ВКМ

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 477 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]