Головна » 2021 » June » 19 » 19 червня важливий особистий ювілей у музеєзнавиці, педагогині, історикині культури та краєзнавиці Є.І.Ковальчук
16:07
19 червня важливий особистий ювілей у музеєзнавиці, педагогині, історикині культури та краєзнавиці Є.І.Ковальчук
19 червня важливий особистий ювілей у музеєзнавиці, педагогині, історикині культури та краєзнавиці Є.І.Ковальчук

Музейні працівники Волині
щиро вітають
кандидатку історичних наук,
заступницю директорки з наукової роботи
Волинського краєзнавчого музею,
доцентку кафедри музеєзнавства, пам’яткознавства та інформаційно-аналітичної діяльності
Волинського національного університету
імені Лесі Українки

Євгенію Іванівну Ковальчук

з важливим життєвим ювілеєм
та зичать міцного здоров’я, довгих років життя,
творчої наснаги для нових наукових видань,
вагомих здобутків на ниві розбудови
музейної справи в області та розвитку
історичного краєзнавства Волині!

Довідково:
Євгенія Ковальчук – відомий на Волині і в Україні загалом історик, музейний працівник, дослідник сакральної спадщини. Внесок цієї по-справжньому закоханої у свій фах, високоерудованої й працелюбної особистості у розвиток музейної справи в Лесиному краї, розбудову музейних закладів, дослідження національної історико-культурної спадщини важко переоцінити. 38 років працює Євгенія Ковальчук у Волинському краєзнавчому музеї, з них більше 25-ти – на посаді заступника його директора з наукової роботи. Окрім того, вона є головою фондово-закупівельної комісії й заступником голови науково-методичної ради музею.

Народилася Євгенія Ковальчук у селі Озютичі Локачинського району Волинської області. Зростала допитливою, охочою до знань дитиною, і, мабуть, саме тоді, в ті далекі роки, зародилася у неї любов до історії рідного краю, його пам’яток. Тому не випадково обрала фах історика, вступивши на історичний факультет Львівського державного університету імені Івана Франка.

Після його закінчення Євгенія Ковальчук розпочала трудову біографію у Волинському краєзнавчому музеї. Незабутнім для молодого наукового співробітника став досвід музейної роботи, що його вона набула завдяки співпраці з відомим українським ученим, музеєзнавцем і пам’яткознавцем, доктором мистецтвознавства Павлом Жолтовським. У 1981–1985 роках під його керівництвом співробітники музею здійснили Волинню низку наукових експедицій. Їх мета полягала в обстеженні знятих з реєстрації та діючих культових споруд, виявленні, обліку та зборі цінних історичних і мистецьких пам’яток.

Учасники експедиції Волинського краєзнавчого музею (зліва направо: П. М. Жолтовський; В. П. Буднікова, Є. І. Ковальчук). 1981 р.

У ті непрості атеїстичні часи вдалося врятувати чимало пам’яток сакрального мистецтва: близько 500 з них було взято на облік, понад 1000 – твори іконопису, дерев’яного різьблення, металопластики, стародруки і рукописи тощо – передано до Волинського краєзнавчого музею. Власне один із відділів музею – Музей волинської ікони (єдиний такого профілю в нашій країні) – постав завдяки збірці пам’яток сакрального мистецтва, що були зосереджені у фондах Волинського краєзнавчого музею. Одним з перших кроків на шляху створення Музею волинської ікони стала організована зусиллями Євгенії Ковальчук у 1989 році в Луцьку виставка ікон «Культ святих у православній церкві».

Ґрунтовне зацікавлення історією та художніми аспектами культових пам’яток дали змогу Євгенії Ковальчук підготувати й успішно захистити кандидатську дисертацію, у якій ідеться про формування фонду сакрального мистецтва у Волинському краєзнавчому музеї впродовж 1929–2009 років. Матеріали дисертації лягли в основу монографії дослідниці, яка побачила світ у 2013 році і отримала схвалення в Україні та за її межами.

Науково-дослідницьку роботу в музеї вона вдало поєднує з викладацькою діяльністю на кафедрі документознавства і музейної справи історичного факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Як досвідченому науковцеві, музеєзнавцеві-практикові, Євгенії Ковальчук є чим поділитися з молоддю, яка обрала фах історика або працівника у сфері охорони культурної спадщини. Її лекції завжди цікаві й змістовні, позаяк збагачені власним життєвим і науковим досвідом.

Євгенія Ковальчук – організатор музейних наукових конференцій і круглих столів, член редколегії наукових збірників їх матеріалів, зокрема, конференцій «Волинська ікона: дослідження та реставрація» (I–XХІІ випуски, Луцьк, 1994–2015), «Волинський музей. Історія і сучасність» (Вип. I., Луцьк, 1998; Вип. II., Луцьк,1999; Вип. III., Луцьк, 2004; Вип. ІV, Луцьк, 2009; Вип.V, 2014.), «Народна культура – шлях до себе» (Луцьк, 2003), «Народне мистецтво і духовність» (Луцьк, 2005), «Музейна педагогіка. Теорія і практика» (Луцьк, 2012; Луцьк, 2014), круглих столів «Музеї у дослідженні та збереженні пам’яток культурної спадщини західноукраїнських етнічних земель» (Луцьк, 2012), «Музейна комунікація: теорія і практика» (Луцьк, 2013), «Музейна справа на Волині: історія, теорія і практика» (Луцьк, 2016) ін.

Вона – автор понад двох сотень наукових та публіцистичних статей з питань музеєзнавства, краєзнавства, історії культури й сакрального мистецтва Волині. Євгенія Ковальчук є співавтором постійної рубрики «Храми і люди» в обласній газеті «Волинь-нова», упорядником наукових видань «Врятовані пам’ятки. З історії дослідження і реставрації волинського іконопису ХVІ–ХVІІІ ст.», «Волинський краєзнавчий музей – скарбниця історико-культурної спадщини Волинського краю: до 80-річчя з часу заснування», каталогів і альбомів музейних колекцій, різного роду путівників музеями Волині тощо.

Світлана Гаврилюк,
доктор історичних наук, професор
Східноєвропейського національного
університету імені Лесі Українки

____________________________

Ковальчук Євгенія Іванівна. Науковий доробок: бібліографічний покажчик / Волинський краєзнавчий музей, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки ; автор-упорядник: Є. Ковальчук. Автор вступної статті: доктор історичних наук, професор С. Гаврилюк. Відповідальний редактор: А. Силюк. – Луцьк, 2016. – С. 5-7.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 253 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]