Головна » 2019 » December » 2 » Забуттю не підлягає
23:21
Забуттю не підлягає
Забуттю не підлягає

Замучені й загиблі жертви від створеного тоталітарною державою голодомору заслуговують на людську пошану, Божу молитву, увічнення. Саме тому в нашій країні в четверту суботу листопада відзначають День пам'яті жертв голодоморів в Україні.

Цьогоріч Торчиський народний історичний музей імені Г. О. Гуртового долучився до проведення години-реквієму «Великий голод – вічний гріх», яка відбулась с. Буяни. Спільно з працівниками культури було підготовлено книжкову виставку про трагічні події в історії України 1932-33 років. Також було продемонстровано фрагмент фільму «Жити заборонено», в основі сюжету якого – розповіді реальних історій героїв, переживших страшні часи, організованого радянською владаю голодомору та документи з історичних джерел.

Зворушлими були спогади 92-річної жительки цього населеного пункту Лідії Олександрівни Коломій, яка пам’ятає голодні 1932–1933 та 1946–1947 роки, а пізніше доля пов’язала її з Волинню.

У своєму виступі наукова співробітниця музею зробила акцент на тих фактах, що засвідчують штучність створення голодомору та його умисний характер. Також розповідь стосувалась Григорія Олександровича Гуртового – автора книги «Голгофа голоду», в житті якого ті роки стали щемом душі та знайшли відгомін в даній праці.

Учні місцевої гімназії-філії ОЗЗСО «Торчинського ліцею Торчинської селищної ради» декламували пронизливі вірші відповідної тематики.

На завершення колектив будинку культури «Криниченька» виконав «Молитву за Україну».

Джерело: Торчиський народний історичний музей імені Г. О. Гуртового

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 305 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]