Головна » 2021 » January » 8 » З колекції Музею волинської ікони: «Різдво Христове»
10:57
З колекції Музею волинської ікони: «Різдво Христове»
З колекції Музею волинської ікони: «Різдво Христове»

Ікона «Різдво Христове». 1847 рік. Матеріал і техніка: дерево, левкас, олія. Походить з церкви Св. Параскеви (1764 р) с. Осівці Камінь-Каширського району. Експонується на виставці у Музеї волинської ікони.

У 2002 році з церкви с. Параскеви (1764 р) Св. Осівці Камінь-Каширського р-ну до Музею волинської ікони були привезені фрагменти старого іконостасу: шість ікон празничного ряду, шість ікон пророчого ряду, фрагмент іконостасу «Бог-Отець». На одній з ікон зберігся напис, який свідчив про те, що іконостас був намальований Каспером Списацьким у 1847 році. Над реставрацією ікон працює художник-реставратор Волинського краєзнавчого музею Лариса Обухович.

На іконі «Різдво Христове» розгортається широка панорама з сюжетними епізодами. Зліва зображено дерев’яний навіс, під яким Св. Іосиф та Діва Марія, що схилилася над яслами. В яслах із зеленою травою на розгорнутій білій пелюшці – маленький Ісус. Йосиф стоїть широко розвівши у боки руки, підкреслюючи цим жестом важливість Божого народження. Зліва від Іосифа – віл та осел. Перед яслами зображено двох пастухів, один з яких одягнутий у червону сорочку, сині штани, білі полотняні онучі та постоли. Біля ніг пастухів лежать два посохи та капелюхи, стоїть корзина з червоними та жовтими фруктами. Справа вглибині на блідо-зеленому тлі намальована кошара з вівцями. Введення Списацьким в традиційну композицію жанрових мотивів надає іконі щирості і безпосередності та наближає її до народного малярства. Поряд з цим іконописець вводить у композицію і символічні деталі. Біля одного з пастухів зображено зв’язане біленьке ягнятко, яке натякає на символічного Агнця Божого — Ісуса Христа. Вгорі ікони у купчатих жовто-оливкових хмарах зображено «Всевидяче око» – символічне зображення Всевидячого Божого ока, вписаного у трикутник – символ Святої Трійці.

Ікона ніби народилася з різдвяних колядок:
Над вертепом звізда ясна
Весь світ осіяла.
Пастушки з ягнятком
Перед тим дитятком
На вколінця упадають.
Христа – Бога вихваляють.

Звідси її казково-фольклорне звучання, зворушлива простота персонажів, внутрішня гармонія і сила. В іконі закладений і глибокий релігійний зміст та благоговіння автора перед чудом Різдва.

Джерело: Музей волинської ікони

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 169 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]