Головна » 2021 » January » 20 » З колекції Музею волинської ікони: хоругва «Іоан Хреститель/Новозавітна Трійця»
13:56
З колекції Музею волинської ікони: хоругва «Іоан Хреститель/Новозавітна Трійця»
З колекції Музею волинської ікони: хоругва «Іоан Хреститель/Новозавітна Трійця»

Іоан Хреститель. Хоругва. Полотно, олія. Донаторський напис 1867 р. Покровська церква с. Залізниця Любешівського району. Рама реставраційна.

20 січня Церква святкує Собор Святого Іоана Хрестителя, віддаючи йому шану за те, що він хрестив Господа Ісуса Христа у Йордані. Шанування Іоана Хрестителя у церковній традиції особливе. Він єдиний з усіх святих після Богородиці, має свій празник Зачаття і празник Різдва. Впродовж церковного року у Східній Церкві відзначають шість празників на честь Святого: празник Зачаття, Різдва, Усікновення Голови, Перше, Друге, Третє Знайдення Голови, Собор Святого після празника Богоявлення. У Євангелії від Матфія наводяться слова Христа: «Істинно кажу вам, що між народженими від жінок не було більшого від Івана Хрестителя» (Мф. 11, 11).

Зображення Іоана бачимо у різних іконографічних сюжетах: «Моління», «Ангел пустелі», «Богоявлення», «Усікновення голови Іоана Предтечі» та ін.

У Музеї волинської ікони зберігається хоругва «Іоан Хреститель / Новозавітна Трійця». Хоругва, як прапор, символізує тріумф Христової Церкви і використовується під час богослужінь, у процесіях з нагоди різних свят чи урочистих подій, обряду похорону. На церковній хоругві, у центрі, уміщувалися зображення Христа, Богородиці, святих або біблійні сцени.

Хоругва «Іоан Хреститель / Новозавітна Трійця» була передана на реставрацію до Національного науково-дослідного реставраційного центру України як ікона «Новозавітна Трійця».

Зображення Іоана Хрестителя на звороті та донаторський напис були відкриті під час проведення реставраційних робіт художницею – реставраторкою О. Морозовою-Сабадаш у 2017 р. Первинний вигляд хоругва втратила, вона обрізана по периметру. На сьогодні полотнище оправлене у раму. Хоругва виконана досить майстерно. Середник хоругви невеликий за розмірами, навколо нього намальована декоративна рамка із зображенням херувимів та стилізованих мушель з листям аканту. Іоан зображений у повний зріст на тлі річки Йордан із скелястими берегами. Руки підняті вгору, у лівій руці тримає посох з хрестом. Він ніби промовляє: «Слідом за мною йде сильніший від мене, що Йому я недостойний, нахилившись, розв'язати ремінця на Його взутті. Я вас хрестив водою, а Він хреститиме вас Духом Святим». (Мк. 1, 7-8). У верхній частині хоругви частково зберігся донаторський напис: «Пожертвовано солдатомъ Варшавского (ю)? крепостной Артиллерій гро?д-? уроженцевъ сего села Петром Кондратьевымъ и женою его Марфою Ивановной 1867 года». Хоругва вже неодноразово демонструвалася на виставках у Музеї волинської ікони.

Джерело: Музей волинської ікони

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 177 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]