Головна » 2020 » December » 24 » Волинський музей-скансен волає про допомогу!
12:07
Волинський музей-скансен волає про допомогу!
Волинський музей-скансен волає про допомогу!

«Доборолась Україна до самого краю.
Гірше ляха свої діти її розпинають».

Т. Шевченко

Відбулися, так звані, «бюджетні слухання» Постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів і цінової політики. Слухання – без слухань. Зібралися депутати з розумними обличчями при закритих дверях, погомоніли між собою, розділили залишки бюджетних коштів і передали виправлену Довідку, вірніше свої ВИСНОВКИ, (так тепер називається Рішення) і поїхали на Прямий ефір в ТРК «Аверс».

І які ж «висновки» вони зробили? За принципом: «Поділяй і властвуй!». Цинічно і підступно забрали останні кошти на покриття заборгованості по зарплаті за два місяці у Музею-скансен – 108 тис.грн. і в наукової бібліотеці імені Олени Пчілки – 151 тис.грн, які були виділенні з останнього резерву обласного управління культури на передплату періодичних видань. І це дало народним обранцям уже в прямому ефірі на ТРК «Аверс» хвалитися, що вони відшукали кошти для оплати нашим лікарям в боротьбі з коронавірусом.

Отже, дорогі лікарі-рятівники, пам'ятайте, що отримавши зарплату чи надбавку до неї, ви отримуєте крадені кошти у культури, в музеї. Тепер працівники музею-скансен залишились без заплати перед Новим роком і різдв'яними святами.

А цікаво, чи затягнули паски в обласній раді, чи там також урізали свій бюджет на утримання очільників облради, яким виділяють на рік не багато, 19 млн. грн? Коли там один лише чиновник (керуючий справами Дубняк Д.), як свідчить його Декларація, отримав за минулий рік, не багато, лише трохи більше як 519 тисяч гривень. Так можна нині і ходити по коврових доріжках облради у спортивних штанях, з кабінету в кабінет і нашіптувати з кого зняти, забрати, а кому дати, але так, щоб і собі залишилося і в цьому році не менше, як у минулому. Адже так співається у нашій колядці?

Відчуваю, що із сумним настроєм будуть зустрічати Новий рік мої козаки-працівники. Я їх так називаю «козаками», бо експозиція у скансені має назву «Козацький зимівник». А так вони – прості сільські роботяги, майже всі пенсіонери, та ще й деякі інваліди. І працюють сумлінно лише на пів-ставки мінімальної заплати. Зате роблять роботу і упорядковують територію, і реставрують стародавні архітектурні споруди, і доглядають худобу, коней, і заготовляють дрова, бо ж потрібно протопити чотири хатки. А доходів у цьому році не має, так як КАРАНТИН і екскурсії не їздять.

Тому звертаюсь до всіх небайдужих з проханням: Хто зможе приїхати, чи прийти, на роботу на волонтерських засадах і не дати занепасти Волинському музею-скансену, одному із семи таких музеїв в Україні (в РП їх аж 26), ліквідацію якого так чекають замовники.

Олександр Середюк,
директор і засновник музею,
історик і етнограф,
доктор філософії,
письменник і публіцист,
член Національної спілки краєзнавців України

Категорія: Рокинівський музей історії c/г Волині-скансен | Переглядів: 184 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]