Головна » 2021 » March » 13 » Військові капелани у проєкті «Наші захисники»
13:49
Військові капелани у проєкті «Наші захисники»
Військові капелани у проєкті «Наші захисники»

Напередодні Дня українського добровольця, 12 березня у Волинському краєзнавчому музеї відбулась зустріч із військовими капеланами Волині в рамках проєкту «Наші захисники».

Представники військового духовенства розповіли про початки своєї духовної і волонтерської місії на Донбасі. Голова ГО «Військові капелани Волині» Михайло Бучак розповів про історію становлення інституту капеланства в Україні.

До заходу була підготовлена тематична виставка із речей, які свого часу були передані святими отцями і побували разом з ними у районі проведення бойових дій. Присутні мали змогу перегляну фото і відео зроблене священниками у зоні АТО. Особливу цікавість у присутніх викликав відеосюжет причастя добровольців батальйону «Айдар», адже таїнство пройшло саме напередодні тяжких боїв, для деяких українських захисників воно стало останнім.

Отець Олександр Вронський був у числі перших капеланів, які вирушили на схід країни. Він розповів присутнім про свою душпастирську місію у 204 окремій бригаді тактичної авіації, а також подарував музею нові експонати.

Волинські священники виконували свій непростий душпастирський обов’язок у багатьох інших добровольчих підрозділах. Отець Андрій Мовчанюк розповів присутнім про капеланську службу у роті «Світязь». У серпні 2014 р. підрозділ втратив сімох своїх побратимів у боях за Іловайськ.

Непроста життєва дорога була в отця Сергія Мельничука. У 2014 р. він мобілізувався і вирушив захищати Україну у складі 51 окремої механізованої бригади, брав участь в боях за Савур Могилу. Прийнявши духовний сан він допомагає воякам подолати посттравматичний синдром, виконує капеланський обов’язок у військовому госпіталі.

Святі отці підтримують збереження української історії, неодноразово передавали у музей цінні експонати, долучались до заходів, відтак директорка Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко вручила Подяку ГО «Військові капелани Волині».

Захід завершився молитвою за загиблими і вже традиційним фотографуванням.

Довідково:
Проєкт «Наші захисники» – комплекс заходів Волинського краєзнавчого музею з популяризації внеску волинян у захист державного суверенітету та територіальної цілісності України, збору і вивчення матеріалів про АТО та ООС на Донбасі, протидії інформаційним загрозам.

Богдан Зек,
автор проєкту «Наші захисники»,
кандидат історичних наук,
завідувач науково-експозиційного
відділу новітньої історії Волині
Волинського краєзнавчого музею

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 152 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]