Головна » 2021 » February » 4 » В історичному музеї Іванич – поповнення збірки
10:49
В історичному музеї Іванич – поповнення збірки
В історичному музеї Іванич – поповнення збірки

Нещодавно фондова колекція Історичного музею смт Іваничі поповнилася новими експонатами радянського періоду.

Барабан піонерський – один з найбільш яскравих представників численного сімейства ударних музичних інструментів. Імовірно 1970-х років, має більш ніж 90-річну історію.

Він ровесник Всесоюзної піонерської організації, датою заснування якої вважається 19 травня 1922 року. Випускався в комплекті з ременем і парою паличок. Діаметр корпусу 32 см. Висота: 14 см. Вага: 1,6 кг. Корпус-резонатор порожнистий, металевий, пофарбований в червоний колір. Мембрани шкіряні. Є думка, що у справжнього піонерського барабана мембрана неодмінно повинна була бути зі свинячої шкіри. Натяг мембрани і висота звуку регулювалися ключем. Заплічний ремінь, на якому носили барабан юні барабанщики, виготовлений з тканини і дерматину. Дерев’яні палички не збереглися. Цей раритет довгі роки залишався невід’ємним атрибутом піонерського загону і призначався для супроводу ладу під час походів і парадів, виносу прапора, урочистої лінійки. Стати барабанщиком або сурмачем мріяв кожен радянський школяр 9-14 років. Посади ці були почесні і обиралися радою загону.

Піонерський горн. Музичний духовий інструмент, який нагадує трубу. Але його виконавчі можливості різко обмежені: горн може відтворювати ноти тільки в межах натурального звукоряду. Його застосовували як сигнальний інструмент. Серед нових надходжень два горни: мідний і сталевий.

В радянські часи горн, як і малий барабан, були незамінними атрибутами піонерських загонів і дружин.

Колона барабанщиків крокує вулицею Грушевського смт Іваничі. 1970-і рр. Попереду, справа, Григорій Березюк – директор Будинку школяра смт Іваничі.

Джерело: Історичний музей смт. Іваничі

Категорія: Іваничівський народний історичний музей | Переглядів: 190 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]