Головна » 2021 » February » 23 » У волинському університеті відкрили виставку, присвячену Лесі Українці (ФОТО, ВІДЕО)
13:11
У волинському університеті відкрили виставку, присвячену Лесі Українці (ФОТО, ВІДЕО)
У волинському університеті відкрили виставку, присвячену Лесі Українці (ФОТО, ВІДЕО)

У Волинському національному університеті імені Лесі Українки відкриттям виставки «Історія з історіями, або Повне зібрання творів Лесі Українки» стартував цикл заходів, приурочених до 150-річчя від дня народження патронеси закладу вищої освіти.

На відкритті виставки був присутній ректор Анатолій Цьось, проректор з навчальної роботи та рекрутації Юрій Громик, представники міської, обласної влади, облдержадміністрації, представники професорсько-викладацького складу, студенти та журналісти. 

Один із творців виставки – завідувач кафедри теорії літератури та зарубіжної літератури Сергій Романов зазначив, що виставка незвична та незвичайна, адже тут йдеться про найважливіші етапи у творчості Лесі Українки та її дослідження.

«Ми спробували подивитися на лесезнавство в динаміці та розвитку. Спробували подивитися в розрізі на процес, який називають дослідженням видання і популяризацією спадщини Лесі Українки. Ми намагалися представити головне. У нас так ведеться, що нація має народити генія, а геній вже має все віддати нації включно з власним життям. Очевидно, цей алгоритм діє в нашій історії. Але розуміємо, що має бути зворотній процес, коли нація вшановує свого генія. Наша виставка – спроба представити цей процес, як ми сприймаємо, засвоюємо та реалізуємо спадщину Лесі Українки», – сказав Сергій Романов.

Також науковець зазначив, що знаменно та важливо, що в Університеті цим займаються упродовж десятиліть, і запевнив, що науковці закладу займатимуться цим, поки він існуватиме і гордо носитиме ім’я великої письменниці.

Ректор Анатолій Цьось подякував працівникам ВНУ імені Лесі Українки, які долучилися до підготовки виставки. «Постать Лесі Українки не може лишити байдужою будь-яку розумну людину. Ім’я поетеси викликає великий інтерес. Аналізуючи історію нашого Університету, я можу зробити висновок, що дуже добре, що ми мали багато розумних керівників. Першим важливим і правильним рішенням було те, що 1952 року нашому закладу дали ім’я Лесі Українки. Другим – створення Музею Лесі Українки 11 вересня 1985 року та Науково-дослідного інституту Лесі Українки у 2006-му. Надзвичайно важливо, що формується бренд Лесиних людей, Лесиного університету, бо це те, в чому ми унікальні. Я пишаюся нашим колективом філологів-лесезнавців, які за рік зробили неможливе – підготували повне зібрання творів Лесі Українки і крім цього роблять дуже потужну промоцію», – сказав Анатолій Васильович.

Потім очільниця Музею Лесі Українки Тетяна Данилюк-Терещук розповіла присутнім про експонати виставки. Зокрема, йшлося про перші публікації Лесі Українки, її збірки, праці дослідників і творчість великої письменниці.

Чільне місце в експозиції займали «гості» з Києва – рукописи творів Лесі Українки, які за сприяння академіка Миколи Жулинського на Волинь привіз очільник кафедри української літератури Віктор Яручик. Так, до Луцька на деякий час привезли рукописи творів «Лісова пісня», «Бояриня», «Місто смутку», статті «Винниченко».

Також Микола Жулинський передав із особистої бібліотеки для Університету прижиттєвий твір Лесі Українки «Блакитна троянда» (1910 року) і «Зборник статей из истории дореволюционного движения» із публікаціями лесезнавців.

Андрій ПЕТРУШКО,
відділ звʼязків із громадськістю

Джерело: Волинський національний університет імені Лесі Українки

Відео Волинського національного університету імені Лесі Українки:

Відео UA: Волинь:

Категорія: Музей Лесі Українки Волинського національного університету імені Лесі Українки | Переглядів: 196 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]