Головна » 2020 » October » 20 » У Волинському краєзнавчому музеї діє виставка «Клич нескорених»
10:49
У Волинському краєзнавчому музеї діє виставка «Клич нескорених»
У Волинському краєзнавчому музеї діє виставка «Клич нескорених»

Про неї розповів та розмістив світлини «Район.in.ua»:

На виставці представили листівки, заклики, звернення Організації українських націоналістів (ОУН) та Української повстанської армії (УПА). Українське друковане слово було колись ще більш небезпечним, ніж зброя, саме тому і в назві виставки використали слово «Клич». Воно відображає характерне навантаження та зміст цих листівок. Клич – це заклик до боротьби.

Експонати розділені тематичними блоками.

За період з 1941 – 1953 року з’явилися сотня різнопланових листівок ОУН, зокрема, в 1941 році – 49, в 1944 – 94, в 1950 – 53.

Звернення та листівки є різні за форматом: одні – формату А4, на яких зазначили рік та друкарню, інші – короткі, без конкретної дати та без зазначення повстанської друкарні.

Звернення було і до робітників та селян.

Друкарні працювали підпільно, під землею, в криївках, будинках, де не було достатнього освітлення, при гасових лампах. Приміщення не провітрювалися, були «сирі». Проблеми були й з доставкою харчів.

Також заклики друкували російською мовою.

Українські повстанці фактично закликали усіх, навіть партії та комсомол, боротися проти радянської влади.

Кожна з листівок має свою історію. Їх вилучали радянські органи держбезпеки в самих повстанців або ж в українських селян, що їх поширювали.

Портрети теж були такими собі листівками-закликами, а на звороті писали, хто та коли отримав листівку. Кожна з цих листівок бере в собі історію тих людей, що полягли за вільне слово в ті часи.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 185 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]