Головна » 2019 » August » 25 » У Рожищенському музеї відбувся круглий стіл з нагоди 30-річчя НРУ
15:49
У Рожищенському музеї відбувся круглий стіл з нагоди 30-річчя НРУ
У Рожищенському музеї відбувся круглий стіл з нагоди 30-річчя НРУ

З нагоди 30-річчя утворення Народного Руху України у Рожищенському історико-краєзнавчому музеї відбувся круглий стіл «Народний Рух України в Рожищенському районі».

Захід зібрав активних учасників національно-визвольного руху та однодумців. Зустріч відвідала заступник голови райдержадміністрації Інна Сергійчук.

На початку засідання присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять про рухівців району, які не дожили до 30-річчя організації.

Засідання «круглого столу» відкрив історик, завідувач основним видом діяльності музею Роман Трофімчук, закликавши присутніх згадати відносно недавні історичні події, пов'язані з утворенням незалежної держави України.

Під час заходу йшлося про зародження Народного Руху України у Рожищенському районі. Присутні поділилися спогадами про свій шлях до усвідомлення себе українцями та про події, які спонукали їх обрати активну позицію у боротьбі за незалежність. Відзначалося, що у 1989-1990 роках не можна було уявити собі розвитку України без Народного Руху – цієї потужної політичної сили, яка стрімко досягла поставленої мети – зробити Україну самостійною державою.

А перший голова Народного Руху в Рожищенському районі Павло Іванюк закликав молоде покоління зберегти здобутки ветеранів та надалі стояти на сторожі незалежності України, а також продовжувати активно відстоювати національні цінності українського народу.

Присутній на заході доктор політичних наук Валентин Малиновський з нагоди 30-ї річниці утворення Волинської регіональної організації Народного Руху України за перебудову (19 серпня 1989 р.) вручив Подяки Волинської обласної ради та обласного осередку Народного Руху України активним учасникам організації з Рожищенського району.

Довідково:

Народний Рух України заснований 1989 р. як громадсько-політичне об’єднання «Народний рух України за перебудову», що сформувалось на основі різних демократичних неформальних груп за зразком народних фронтів у Прибалтиці.

16 лютого 1989 р. газета «Літературна Україна», з метою громадського обговорення, опублікувала підготовлений ініціативною групою проект Програми й Статуту Руху. Впродовж березня – вересня 1989 р. виникли місцеві осередки та пройшли установчі конференції новоствореного руху в містах та областях України.

Мета Руху — незалежність України і будівництво демократичної держави.

Джерело: Рожищенська райдержадміністрація

Категорія: Рожищенський народний краєзнавчий музей | Переглядів: 331 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]