Головна » 2014 » Березень » 4 » У Луцькому історико-культурному заповіднику імпрезою відзначили 200-річчя Тараса Шевченка.
22:38
У Луцькому історико-культурному заповіднику імпрезою відзначили 200-річчя Тараса Шевченка.
У Луцькому історико-культурному заповіднику імпрезою відзначили 200-річчя Тараса Шевченка.
Україна відзначатиме визначний ювілей – 200 років з дня народження Великого Кобзаря – Тараса Шевченка. З цієї нагоди у дирекції Державного історико-культурного заповідника у місті Луцьку відбувся тематичний вечір, – повідомляє «Волинська правда».
Розпочався вечір із виступу юних вихованців Луцької музичної школи №1. Діти виконали пісенні композиції на слова Тараса Шевченка з поезій, де Кобзар описував чарівну українську природу, зокрема таких як «Розцвіла у лузі червона калина» та «Садок вишневий коло хати».





Заслужений артист України Василь Чепелюк під акомпанемент фортепіано виконав улюблену пісню поета «Ой, не стелися хрещатий барвінку».



Дух козацької звитяги відчувався під час виконання луцьким співаком Юрієм Поліщуком пісні на поезію Шевченка «Гамалія», і не могли не зворушити присутніх пісенні композиції на ліричні вірші поета, зокрема «Маленькій Мар’яні», яку виконала викладач музичної школи №1 Емілія Михайловська.







Ведучим концерту був заслужений артист України Петро Савош, який декламував рядки з найвідоміших віршів поета.
Варто зауважити, що слова відомої поеми «І мертвим, і живим, і ненародженим» «В своїй хаті своя правда…» він прочитав разом із вихованцями музичної школи №1.



Після завершення концерту мистецтвознавець Зоя Навроцька представила очам присутніх два унікальні живописні твори з фондів Волинського краєзнавчого музею  – графічний портрет Тараса Шевченка та акварель із портретом поета, ще зовсім молодого, на фоні пейзажу. «Ці твори є артефактами, які пережили не один захід у волинській родині, присвячений Кобзарю, і «побачили багато подій». До слова, автори цих творів невідомі, лише відоме прізвище автора графічного портрету, написаного у 1925 році – Петриченко. Обидві картини були написані на Волині.



Наприкінці заходу до присутніх звернувся відомий волинський письменник, екс-нардеп Андрій Бондарчук. Він, зокрема зауважив, що не варто забувати, що Шевченко був свого роду пророком. «І от, зважаючи на останні події, можна, перефразовуючи його «Заповіт», сказати, що «кайдани ми порвали». А тепер слід виконати іншу настанову поета: «Обнімімось, брати мої, молю вас, благаю», – відзначив Андрій Бондарчук.


Категорія: Луцький історико-культурний заповідник „Старий Луцьк” | Переглядів: 735 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]